Ograničenja izvoza čelika u EU pogodila bi ArcelorMittal Zenica

0

Predsjednik Privredne komore (PKFBiH) FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je, na jučerašnjoj sjednici Savjeta za strane investitore FBiH, negativne posljedice koje bi mogle nastati za privredu BiH, nakon najava o mogućim ograničenjima izvoza čeličnih proizvoda na tržište Evropske unije.

Predložio je određene korake u duhu Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA) i nadležnih domaćih institucija, saopšteno je iz PKFBiH.

Ističe se da je Safeguard istraga pokrenuta od Direktorata trgovine EU, a odnosi se na bh. izvoznike čeličnih proizvoda.

“O mogućim posljedicama Safeguard istrage predstavnici P/GKFBiH su i ranije razgovarali na sastanku upriličenom s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirkom Šarovićem, rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i delegacijom kompanije ArcelorMittal Zenica, kao i na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije FBiH”, navodi se.

Preciziraju da se poremećaji na svjetskom tržištu mogu odraziti i na bh. privredu zbog čega se, kažu, mora na vrijeme reagovati.

“Posljedice provođenja Safeguard istrage protiv bh. izvoznika čeličnih proizvoda prvenstveno bi pogodile kompaniju ArcelorMittal Zenica, koja je jedini proizvođač čelika u BiH, zatim i ostale kompanije s kojima je ArcelorMittal u kooperaciji. Važan je faktor u privrednom rastu BiH, s prometom višim od 600 miliona KM, najveći je izvoznik iz BiH više od tri godine i ima više od 3.000 zaposlenika direktno u čeličnom i rudarskom poslovanju u BiH i više od 10.000 indirektno. U cilju zaštite naših privrednika bit će obavljene dodatne konsultacije s državama članicama CEFTA-e, te Direktoratom trgovine EU da se ne bi uvele stalne, niti privremene kvote za uvoz proizvoda od čelika, u duhu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali EU i BiH” – saopšteno je, prenosi Zenicainfo.