Održani poslovni susreti kompanija iz metalne, automobilske i drvne industrije iz Austrije i BiH

0

Ured Trgovinskog savjetnika Austrijske ambasade, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine (kao partnerom iz Evropske preduzetničke mreže) i ICS-om (Centar za internacionalizaciju Štajerske), organizirao je dvodnevnu poslovnu misiju u kojoj su učestvovale kompanije iz metalne, automobilske i drvne industrije iz Austrije i BiH.

Tokom B2B susreta, kojima je prisustvovalo 36 kompanija, devet iz Austrije i 27 iz Bosne i Hercegovine, razmijenjena su iskustva i nova znanja o aktuelnim industrijskim trendovima te je inicirana prekogranična poslovna saradnja.

Održano je 80 sastanaka na kojima su kompanije razgovarale o konkretnim mogućnostima međusobne saradnje te okrugli stol za austrijske kompanije o temi metalne i automobilske industrije u Bosni i Hercegovini.

U uvodnom dijelu, direktor Agencije za promociju izvoza VTK BiH Enes Ališković prezentirao je informacije o vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, ekonomskim kretanjima u BiH, te mogućnostima suradnje između dvije zemlje, s fokusom na metaloprerađivački sektor.

Aida Vidimlić, stručna suradnica u Agenciji za promociju izvoza VTK BiH, detaljno je predstavila poslovanje metalne i automobilske industrije u BiH, a posebnu pažnju je posvetila principama Zelene ekonomije- održive energetske tranzicije i mogućnostima suradnje u ovoj oblasti.

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Ureda Trgovinskog savjetnika Austrijske ambasade su, poslije okruglog stola, sa austrijskim kompanijama posjetili sjedište bh. kompanija Alternativa d.o.o. i Volkswagen Sarajevo.