Održana konferencija Budućnost na Sunce! Vol.2. – Investiranje u solarne elektrane

0

U Mostaru je u utorak 5. aprila, 2022. održana konferencija “Budućnost na Sunce!” Vol. 2. posvećena solarnim elektranama, njihovoj velikoj važnosti za energetsku održivost i tranziciju elektroenergetskog sektora baziranog na obnovljivim izvorima energije.

Konferenciju, koja se održala u okviru ovogodišnjeg 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru,  ponovo su organizovali ProCredit Bank BH i Comtrade Distributon, zbog izuzetnog interesa o ovoj temi i pozitivnim reakcijama nakon nedavno održane prve konferencije u Sarajevu. Kao i tada, događaj je okupio preko stotinu stručnjaka, korisnika i investitora koji su kroz prezentacije, studije slučaja i panel diskusiju govorili o pametnoj investiciji koja se dugoročno isplati.

U prvom dijelu događaja pregled tržišta solarnih panela učesnicima je dao Edin Karačić iz Comtrade Distribution, dok je Vedran Damjanović iz ProCredit Bank predstavio mogućnosti finansijske podrške investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije.

U centralnom događaju konferencije, panel diskusiji na temu “Investicije u solarne elektrane i zakonski okviri u BiH u 2022. godini” učestvovali su Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank, Armin Đuliman, stručnjak za obnovljive izvore energije, efikasnu kogeneraciju i istraživanje i razvoj, Amer Jerlagić iz SHPP d.o.o. i Elvisa Bečirović iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija BiH. Panel je moderirao Nihad Harbaš,  CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory.

„Dugi niz godina, ProCredit Bank podržava investicije i ulaganja u energetsku efikasnost, kao  i projekte obnovljivih izvora energije. Zaštita životne sredite čini dio naše misije kako u ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini tako i na nivou Grupacije. Sa očekivanim poskupljenjima struje raste interesovanje za ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije. Prije svega radi se o solarnim elektranama, bilo za vlastite potrebe ili komercijalne svrhe, jer služi kao zaštita od poremećaja na tržištu energije“, rekao je Srđan Ožegović, član Uprave ProCredit Bank i dodao da kroz konferencije na ovu temu se otvaraju diskusije, odgovara na pitanja i nedoumice koje poduzetnici i menadžeri imaju po pitanju ulaganja u vlastite solarne elektrane. Također, smatra da se na ovaj način podržava energetska transformacija Bosne i Hercegovine, te omogućava energetska nezavisnost bh. privrede.

Stručnjak za obnovljive izvore energije, Armin Đuliman smatra da je cilj konferencije u Mostaru bilo popularizirati, odnosno informisati građane i poduzetnike o dostupnosti veoma isplativih i jednostavnih mehanizama finansiranja projekata bez obzira na status, fazu u kojoj se nalaze ili veličinu postrojenja. On kaže da je prezentirana i ponuda vrhunske opreme za izgradnju solarnih elektrana različitih svjetskih proizvođača, sa akcentom na isplativost, kvalitet i sigurnost u radu. „U konačnici, govorilo se i o završetku izuzetno važnog zakonskog okvira koji se priprema u Federaciji BiH.  Iz svega navedenog je vidljivo da je naša država u procesu dekarbonizacije i može računati na izuzetnu svjesnost svojih građana i poduzetnika, u potrebi i želji da samostalnim snabdijevanjem stave pod kontrolu troškove električne energije. Zbog toga ovakvi skupovi moraju postati praksa, jer osiguravaju da do građana i poduzetnika dolaze pravovremene i istinite informacije neophodne za donošenje odgovarajućih odluka.”, zaključuje Đuliman.

„Veliki broj prisutnih je samo potvrda da postoji ogroman interes za fotonaponskim elektranama i da će u narednih 5 do 7 godina ovo biti veliki investicijski ciklus“, kazao je učesnik panela Amer Jerlagic i dodao da se još jedan put potvrdilo kako su sve teme o kojima se razgovaralo itekako aktuelne.

“UNDP Bosne i Hercegovine kroz provedbu projekta SolarCET – Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u BiH nastoji biti dijelom pokretačke snage koja očigledno postoji u oblasti investiranja u projekte solarnih elektrana. Posebno ističemo važnost podizanja svijesti, jačanja svih kapaciteta i koordinacije aktivnosti svih sudionika kako bi se prevazišli problemi sa kojima se susreću potencijalni investitori tokom realizacije ovih projekata, uz napomenu da je solarna energija očigledno i sadašnjost koju treba da živimo tako da nam budućnost bude olakšana.”, kazala je ovom prilikom Elvisa Bećirović, konsultantica UNDP-a.

Zbog izuzetnog interesa o ovoj temi i pozitivnim reakcijama nakon prve dvije konferencije sigurni smo da će Budućnost na Sunce doživjeti još izdanja kako bi  pružili priliku svim zainteresovanim da dođu do pravih informacija ali i savjeta, na kraju poručuju organizatori.