Održan “Dan partnerstva Bosne i Hercegovine i Libije”

0

U sklopu posjete državno-privredne delegacije Libije Bosni i Hercegovini, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizovala je „Dan partnerstva Bosne i Hercegovine i Libije“, s ciljem ponovnog uspostavljanja saradnje i povratka bh. kompanija na ovo tržište.

Događaju su prisustvovali predstavnici više od 60 kompanija iz obje zemlje. U Državi Libiji je poslovalo više od 30 bh. kompanija, a trenutno je aktivno svega desetak. U posljednje tri godine ostvaren je izvoz u Libiju u vrijednosti od 11,2 miliona eura,a uvoza iz Libije nije bilo. Potpredsjednik VTK BiH Zdravko Marinković istakao je da bh. kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva na libijskom tržištu, na kojem su realizirale različite infrastrukturne projekte u građevinskom sektoru te poslovale i imale proizvodne pogone u prehrambenoj industriji,  naftnom, farmaceutskom i elektro sektoru.

„Nažalost, zbog nesretnih okolnosti i dešavanja u Libiji, većina tih kompanija je bila prinuđena povući se s libijskog tržišta. Neke od njih su ostavile proizvodne pogone da miruju, a malo ih je nastavilo svoje poslovanje. Nastojimo da bh. kompanije ponovo vrate svoje pozicije na libijskom tržištu, ali i da se poveća prisutnost libijskih proizvoda u BiH,“ rekao je Marinković.  Mogući potencijali za saradnju su, kako je istakao Marinković, u energetskom sektoru, koji ima veliki uticaj na rast i razvoj privrede BiH, metalskom sektoru, koji u prosjeku čini oko 32% od ukupnog izvoza BiH te industriji namještaja, prehrambenoj i IT industriji.

U sastavu privredne delegacije Libije bili su predstavnici firmi iz sljedećih sektora: industrija čelika i metala, građevinarstvo i inžinjering, prehrana, drvna industrija, turizam i dr.

„Veze BiH i Libije u prošlosti su bile veoma jake i nadam se da će se obnoviti,  kako bi bile još jače i samoodržive. Potrebno je aktivirati partnerstva između dvije zemlje i potaći investicije u različitim oblastima, zbog čega smo upravo danas, prvi put, i to u BiH, predstavili investicijski mapu Libije,“ rekao je šef libijske delegacije  Isam Al Aloul.

Dodao je da poziva bh. kompanije da učestvuju na Međunarodnom sajmu privrede u Tripoliju kako bi uspostavile nova partnerstva i napravile snažan povratak na tržište Libije.

Nakon prezentacija potencijala bh. i libijske privrede te investicionih mogućnosti u obje zemlje, održani su i poslovni sastanci privrednika. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između VTK BiH i Odbora za sajmove Države Libije, a radi unapređenja saradnje u nastupima na sajmovima i organizaciji konferencija.