Odbijen nalog Brisela da “Apple” plati zaostali porez

0

Opći sud EU odbacio je nalog Evropske komisije da američki tehnološki gigant “Apple” plati 13 milijardi eura zaostalog poreza u Irskoj.

Prije četiri godine Evropska komisija je u svom nalogu navela da je “Apple” ostvario korist od ilegalne državne pomoći kroz dvije odluke irske poreske službe kojima se na vještački način umanjuje poresko dugovanje za protekle dvije decenije na oko 0,005 posto u 2014. godini.

– Opći sud poništava spornu odluku jer Evropska komisija nije dokazala pravni standard da je iskorišten član 107 iz Sporazuma o funkcionisanju EU (TFEU1) – navodi se u saopćenju suda u kojem se ukazuje na regulativu o konkurentnosti EU.

Analitičari smatraju da je ovo poraz za evropskog komesara za konkurentnost Margrete Vestager i da bi moglo oslabiti slučajeve koje Brisel vodi protiv švedske firme “IKEA” i američke “Nike” u Holandiji te finskog “Huhtamakija” sa Luksemburgom.

Isti sud je prošle godine poništio njen zahtjev da lanac američkih kafe restorana “Starbucks” plati do 30 miliona eura zaostalog poreza u Holandiji.

Dablin se uz “Apple” žalio na nalog Evropske komisije jer želi da zaštiti režim niskog poreza zbog kojeg je u toj zemlji zaposleno ‪250.000 ljudi u multinacionalnim kompanijama.

Međutim, vlasti će se, najvjerovatnije suočiti sa žestokim kritikama opozicije jer nisu uzeli novac, koji bi mogao da pokrije najmanje polovinu deficita u budžetu.

Evropska komisija može da podnese žalbu na presudu Evropskom sudu pravde, prenosi Srna.