Očekuje se da OPEC produži sporazum o “rezanju” proizvodnje

0

Očekuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na sastanku sljedeće sedmice produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje “crnog zlata” i razgovarati o potencijalno još većem rezanju isporuka, najavljuje irački ministar nafte Tamer Gadban.

“U najmanju ruku, biće produženo važenje sporazuma sa sadašnjim nivoom limitiranja prozivodnje jer dosadašnji efekti još uvijek nisu dovoljni… bilo je efekata do određenog nivoa kako bi se smanjila prevelika ponuda na tržištu, a sada ima ideja ili apela da se dogovori još veće rezanje”, izjavio je danas Gadban, a prenosi Reuters.

Dodao je da će to pitanje biti razmatrano u Beču, ali je odbio da precizira koji alternativni nivo smanjenja se predlaže.

Reuters je ranije ovog mjeseca izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Alžir izašao sa inicijativom da se dodatno “zavrnu slavine” na naftnim bušotinama za nekih 600.000 barela dnevno.

Dogovor između OPEC-a i saveznika izvan naftnog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, koji je na snazi od 1. januara, ističe krajem ovog mjeseca.

Članice i nečlanice OPEC-a će na sastancima 1. i 2. jula u Beču razmatrati dalje korake. (Tanjug)