Obnova Gaze koštat će 90 milijardi dolara

0

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je da će za obnovu razorenog Pojasa Gaze biti potrebno najmanje 90 milijardi dolara.

On je u govoru u Kairu rekao da je zatražio od egipatskih institucija da procjene troškove obnove Pojasa Gaze, koja je značajno razorena u izraelskim napadima i naglasio da će biti potrebno 90 milijardi dolara za to, prenosi Anadolija. Istakao je da je „ono što se dešava u Gazi izazov za Egipat i čitav region”.

– Prelaz Rafa je otvoren non-stop i mi želimo da unesemo pomoć u Pojas Gaze – rekao je Al-Sisi.

Dodao je da je Egipat dostavlja humanitarnu pomoć vazdušnim putem u Gazu jer je isporuka hrane, ljekova i drugih potrepština drumskim putem otežana.

Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Katar, Oman i Bahrein već sedmicu dana izvode zajedničke operacije dostavljanja hrane vazdušnim putem u Gazi, a to čine i SAD.

Izrael je nakon napada Hamasa 7. oktobra pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada poginulo skoro 31.000 Palestinaca, a povrijeđeno više od 72.500 ljudi.

Raseljeno je oko 85 posto stanovnika Gaze, a mnogi su na ivici gladi jer nedostaju hrana, voda i ljekovi. U izraelskim napadima oštećeno je i 60 posto infrastrukture u Pojasu Gaze, navodi agencija Anadolija.