Nvidia vrijedi više Applea

0

Nvidia je već bila najvrednija svjetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika, a sada je postala prva kompanija koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih čipova koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara.

Dionice kompanije iz Santa Klare u Kaliforniji su ove godine porasle za oko 147 posto, dodajući oko 1,8 biliona dolara na prethodnu vrijednost jer nezasita potražnja za njenim čipovima koji se koriste za pokretanje sistema vještačke inteligencije (AI) vrtoglavo raste.

U srijedu su dionice porasle za novih 5,2 posto i zatvorile trgovanje na rekordnih 1.224,40 dolara po komadu, gurajući tržišnu vrijednost na više od tri biliona dolara i u tom procesu pretekavši Apple.

Nvidia je posljednji put vrijedila više od Applea 2002. godine, pet godina prije nego što je prvi iPhone izašao. U to vrijeme, obje kompanije su vrijedile manje od 10 milijardi dolara svaka, prenosi Biznis.rs.

Izvršni direktor kompanije Jensen Huang rekao je da kompanija svake godine planira da nadogradi svoje takozvane AI akceleratore. Dobitak dionica u srijedu povećao je njegovo lično bogatstvo za više od pet milijardi dolara na 107,4 milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Uspon generativne vještačke inteligencije je nova industrijska revolucija i Nvidia očekuje da će igrati glavnu ulogu u prelasku te tehnologije na personalne računare, rekao je Huang prisutnima na glavnom obraćanju na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu.

Kompanija je najviše profitirala od ogromne poplave potrošnje na vještačku inteligenciju. Proizvođač čipova i dalje zaostaje za Microsoftom po tržišnoj vrijednosti, ali Wall Street očekuje da je samo pitanje vremena kada će ga Nvidia prestići.