Novi namet na rad: Vlasti povećavaju porez na ‘honorarce’

0

Poslodavci u Federaciji BiH mogli bi biti dodatno opterećeni zbog pokušaja vlasti da osigura dadatni novac za budžet povećanjem poreza na ugovore na djelu.

Porezna uprava Federacije BiH podnijela je inicijativu za povećanje poreza na ugovore o djelu sa sadašnjih 20 na 31 posto, javlja TV Hayat.

To bi rezultiralo povećanjem javnog prihoda za više od 26 miliona KM, povećala bi se porezna baza i spriječile zloupotrebe, navode iz Uprave.

Poslodavci, međutim, smatraju, da se praksa neprijavljivanja radnika potpisivanjem ugovora o djelu može urediti ukoliko bi se pronašla zakonska rješenja koja poslodavcima neće otežavati situaciju visinom raznih nameta već će ih stimulisati da radnike prijavljuju.

Sve što je dosadašnja Vlada uradila bilo je samo otežavanje građanima i privrednicima, ističe bivši direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić.

Iz Porezne uprave FBiH tvrde da bi se srazmjerno povećanju ovog prihoda u skorije vrijeme trebali smanjiti doprinosi na plaće, odnosno porezi koji su na teretu poslodavcu za zaposlene u radnom odnosu.

Poslodavci, međutim, odranije upozoravaju da na plaće usposlenih izdvajaju 70 posto za državu, više nego u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Osim toga, vlasti su obećavale i dosad da će privrednike rasteretiti nameta, ali su umjesto toga uvodile nova opterećenja i privrednicima i građanima.