Novi Grad izdvaja 900.000 KM za podršku privredi, poljoprivredi i obrtima

0

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo danas je održalo vanrednu sjednicu na kojoj su donesene važne odluke koje će doprinijeti preventivnim mjerama i borbi protiv epidemije / pandemije virusa COVID-19 zbog kojeg je u našoj zemlji, ali i skoro čitavom svijetu proglašeno stanje prirodne i druge nesreće ili vanredno stanje.

Općinsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune Budžeta Općine za 2020. godinu u iznosu od 3 miliona KM, od čega je 1,5 miliona KM izdvojeno za materijalno tehnička sredstva i aktivnosti Civilne zaštite i drugih ustanova uključenih u borbu protiv širenja epidemije.

Pola miliona KM izdvojeno je za nabavku osnovnih životnih namirnica i formiranje robnih zaliha Civilne zaštite koje bi se koristile za pomoć najugroženijem stanovništvu. Za hitne mjere podrške privredi, poljoprivredi i obrtničkim djelatnostima izdvojeno je ukupno 900.000 KM, i za rješavanje problema migranata u BiH 100.000 KM.

Pored toga donesena je odluka kojom se svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Općine, koji u vrijeme proglašene prirodne i druge nesreće ne mogu raditi, oslobađaju plaćanja zakupnine poslovnih prostora.

Općinsko pravobranilaštvo i Služba za urbanizam zaduženi su da izvrše analizu raspoloživog zemljista u državnom vlasništvu kojim raspolaže Općina Novi Grad, a koje može biti korišteno za poljoprivrednu proizvodnju, da provedu proceduru dodjele istog fizičkim i pravnim licima na besplatno koristenje.

Od Vlade Kantona Sarajevo zatraženo je hitno upošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra u Domu zdravlja “Novi Grad” po skracenoj proceduri i u stalni radni odnos, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Općinsko vijeće usvojilo je i izmjene Poslovnika o radu, kojima je omogućeno da se u vanrednim okolnostima sjednice vijeća mogu održavati telefonski ili online. Sve odluke vijeća donesene su jednoglasno, na čemu je općinski načelnik Semir Efendić u ime Štaba civilne zaštite zahvalio svim vijećnicima Općinskog vijeća.