Novembarska inflacija u eurozoni 4,9 posto

0

Rast inflacije u eurozoni iznosi u novembru ove godine 4,9 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj fleš procjeni Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Potrošačke cijene u devetnaestočlanom monetarnom bloku su u novembru ubrzale u odnosu na godišnju stopu rasta od 4,1 posto zabilježenu u oktobru, prema podacima objavljenim na veb sajtu Eurostata.

Prema prvim rezultatima, procjenjuje se da će cijene energije predvoditi među komponentama inflacije s godišnjom stopom rasta u novembru od 27,4 procenta (23,7 posto u oktobru).

Cijene usluga su, prema ocjeni statistike, porasle u novembru 2,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine (2,1 posto u oktobru), neenergetska industrijska dobra su poskupela za 2,4 posto (2,0 posto u oktobru), a hrana, alkohol i duvan za 2,2 posto (1,9 posto u oktobru).

Od zemalja članica evrozone, najvišu međugodišnju stopu inflacije u novembru od 8,4 posto ima Estonija, a slijede Litvanija (7,4 posto), Belgija (7,1 posto) i najveća evropska ekonomija – Njemačka sa rastom potrošačkih cijene od 6,0 posto, prema preliminarnim podacima Eurostata.