Nove carine spustile cijene nafte ispod 59 dolara

0

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 59 dolara nakon što su na snagu stupile nove američke i kineske carine, iznova potpirivši zabrinutost za svjetski ekonomski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 54,72 dolara.

Trgovina je danas bila oskudna zbog praznika u SAD-u a u fokusu su bile nove američke i kineske carine, uvedene proteklog vikenda.

SAD je u nedjelju pokrenuo novi ciklus carina od 15 posto na uvoz niza kineskih proizvoda, uključujući obuću, pametne satove i televizore ravnih ekrana. Kina je pak uvela carine od pet posto na uvoz sirove nafte iz SAD-a, čime su prvi puta u trgovinski sukob dvije vodeće ekonomije uključeni i energenti.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se unatoč tome predstavnici dvije strane sastati tokom septembra kako bi razgovarali o rješenju trgovinskog spora. Prema objavi na Twitteru, njegov je cilj smanjiti američku ovisnost o Kini. Ujedno je ponovo pozvao američke kompanije na nađu alternativu za kineske dobavljače.

“Iako je predsjednik Trump naznačio da planirani pregovori SAD-a i Kine nisu otkazani, na tržištu prevladava rezignacija u očekivanju nastavka sukoba dvije zemlje. Trgovci sada upiru oči u središnje banke, očekujući od njih da ublaže monetarnu politiku kako bi potaknule sklonost rizičnijoj imovini”, zaključuje Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Cijene je danas zakočio i podatak o rastu proizvodnje nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u avgustu, prvi puta u ovoj godini. Razlog je veća opskrba iz Iraka i Nigerije koja je nadmašila smanjenu opskrbu iz Saudijske Arabije i osjetno manji izvoz iz Irana zbog američkih sankcija.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,11 dolara, što znači da je bila 13 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Hina