Novac od prodaje Croduxa Čermak će uložiti u termoelektranu

0

Slovenski Petrol preuzeo je u potpuno vlasništvo hrvatsku kompaniju za trgovinu naftom i naftnim proizvodima Crodux Derivati Dva, u vlasništvu Ivana Čermaka, objavio je u petak Petrol.

Za slovensku kompaniju to je najveća akvizicija u posljednjih desetak godina. Petrol će kupovinom Croduxa ostvariti i najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u istoriji kompanije.

Dobit će pod svoje okrilje čak 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj, čime će s ukupno 200 prodajnih mjesta Petrolov tržišni udio porasti s 13 na 23 posto. Slovenci ne kriju zadovoljstvo. Preuzimanjem će, kažu, pokriti neka važna područja u Hrvatskoj na kojima su dosad bili slabo zastupljeni ili pak uopće nisu imali svoja prodajna mjesta.

Najavljuju da će poslovni model uspostavljen u Sloveniji prenijeti i na hrvatsko tržište. Kupnjom Croduxa šire se na šire tržište jugoistočne Evrope. Radnike će, navodno je tako dogovoreno, zadržati. Nisu otkrili vrijednost transakcije, no slovenski mediji pišu o iznosu između 150 i 200 milijona eura.

Čermak, koji je, zanimljivo, dosad već tri puta stvarao i prodavao svoje kompanije, već najavljuje nove poslovne pothvate u Hrvatskoj, s naglaskom na dugonajavljivanu termoelektranu, piše Večernji list. Zelena energija hit je u Evropskoj uniji.

Potezi iz “polumirovine”

Crodux je u 2019. godini zabilježio oko 5,6 milijardi kuna (760 miliona eura) prihoda od prodaje i oko 142 miliona kuna neto dobiti. Zanimljive su doista Čermakove poduzetničke putešestvije. OMV-u je 2001. godine prodao svojih šest benzinskih postaja, skladišta i zemljišta, da bi dvanaest godina kasnije od tih istih Austrijanaca za, kako se pisalo, stotinjak miliona eura kupio 63 benzinske postaje, zemljišta i skladišne kapacitete, za koje su se tada nadmetali i Petrol, ruski Gazprom, srpski NIS, Ina…

U jednom od intervjua Večernjem listu po povratku iz Haaga nakon oslobađajuće presude rekao je da  je u poduzetništvu od 1973. (počeo je sa servisom za klima-uređaje) te da je svaku kompaniju stvorio od nule. 

– Ništa nismo privatizirali, nikad nismo kupili dionice, sve sam  stvarao od početka. Najprije je to bio Crodux, koji smo, nažalost, zbog sloma Dubrovačke banke 1998. morali prodati da bismo vratili kredite. Potom smo stvorili Tifon, no, nažalost, nisam se  usudio ostaviti takvu kompaniju s velikim kreditima obitelji na leđima pa sam je prodao, platio kredite i imao za vlastitu obranu u Haagu i za početak novog posla. Naime, iz zatvora sam sa svojim ljudima stvorio LPG terminal u Svetom Križu Začretju. Jedini u  Hrvatskoj imamo autoplin europske kvalitete – rekao je tada. 

Kompaniju Tifon pokrenuo je 1998. godine, a 2007. godine prodao ju je mađarskom MOL-u. Sredinom  prošle godine povukao se iz uprave Croduxa, kazavši za Lider da ima 71 godinu, da je vrijeme je da se povuče iz operativnih poslova i upravljanje prepusti mlađima.

– Ja i dalje ostajem aktivan kada je riječ o strateškim planovima  kompanije, bit ću u toku sa svime, a to znači da ću uvijek raditi.  Ipak, mislim da je vrijeme da se odmorim od svakodnevnih aktivnosti, što znači da odlazim u nekakvu polumirovinu – rekao je za  Lider.

Na čelo uprave Croduxa zasjela je dotadašnja članica uprave i njegova dugogodišnja saradnica Draga Antić. Slovenski su mediji još 2019. godine pisali o pregovorima Petrola i Croduxa, a i prošle godine objavljeno je nekoliko članaka o tome. No sve se odvijalo u tišini, s malo informacija za javnost.

Transakciju moraju još odobriti nadležne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, što će potrajati najmanje pola godine.

Crodux derivati dva bave se uvozom, skladištenjem, maloprodajom te veleprodajom naftnih derivata i plina na području Hrvatske i zasad su, napominju, jedina naftna kompanija na domaćem tržištu u stopostotnom hrvatskom privatnom vlasništvu.

Od 2012. govori o S. Brodu

Firma posjeduje skladišne prostore naftnih derivata u Zadru, Omišlju i Zagrebu.

U izjavi za Novu TV Čermak je neki dan rekao da je prodaja Petrolu logičan potez jer nema više prostora za širenje na tržištu. Veliki naprosto kupuju manje. Najavio je da će graditi “zelenu” termoelektranu koja neće ispuštati ugljikov dioksid u zrak, a proizvodit će i vodik. Širit će, najavljuje dalje, terminale i uključiti se u velike građevinske projekte. Ima još koncesiju za bušotine za plin i naftu pa možda bude sreće s nekim nalazištem. Čermak, inače, o termoelektrani govori već godinama.

Još 2012. godine zborio je o projektu kogeneracijske termoelektrane u Slavonskom Brodu kapaciteta oko 600 megavata, koja bi zapošljavala oko hiljadu ljudi, nadajući se da će se u saradnji sa stranim partnerom početi graditi već 2013. godine, s rokom za dovršetak do 2016. No od toga zasad ništa. Govorilo se da je investicija u termoelektranu vrijedna oko 450 miliona eura. U kojoj je fazi projekt, jučer nismo uspjeli doznati.

– Ništa nismo privatizirali, nikad nismo kupili dionice, sve sam stvarao od početka. Najprije je to bio Crodux, koji smo, nažalost, zbog sloma Dubrovačke banke 1998. morali prodati da bismo vratili kredite. Potom smo stvorili Tifon, no, nažalost, nisam se usudio ostaviti takvu kompaniju s velikim kreditima obitelji na leđima pa sam je prodao, platio kredite i imao za vlastitu obranu u Haagu i za početak novog posla. Naime, iz zatvora sam sa svojim ljudima stvorio LPG terminal u Svetom Križu Začretju. Jedini u Hrvatskoj imamo autoplin europske kvalitete – rekao je tada. Firmu Tifon pokrenuo je 1998. godine, a 2007. godine prodao ju je mađarskom MOL-u.