Petrol preuzeo hrvatsku kompaniju s 91 benzinskom pumpom

0

Slovenski Petrol preuzeo je u potpuno vlasništvo hrvatsku kompaniju za trgovinu naftom i naftnim proizvodima Crodux Derivati Dva, u vlasništvu Ivana Čermaka, objavio je u petak Petrol.

Tu transakciju, kojom je Petrol dobio 91 benzinsku pumpu u Hrvatskoj, još moraju odobriti nadležne agencije za zaštitu tržišne utakmice. 

Iz Petrola su izvijestili da su sporazum potpisali u utorak, a transakcija će biti zaključena po ispunjavanju svih uvjeta, među kojima je i odobrenje regulatora.

Crodux Derivati Dva je u 2019. godini ostvario 5,64 milijarde kuna prihoda od prodaje i neto dobit od gotovo 143 miliona kuna, a imao je 1.150 zaposlenika.

Povećanje tržišnog udjela

S Croduxovim benzinskim pumpama, Petrol će imati više od 200 prodajnih mjesta te će se njegov tržišni udio u Hrvatskoj povećati s 13 na 23 posto. U jugoistočnoj Evropi Petrol će tako sada raspolagati sa 601 prodajnim mjestom.

S tim preuzimanjem, iz Petrola ističu da će pokriti neka važna područja u Hrvatskoj, gdje su bili manje prisutni ili uopće nisu imali svoja prodajna mjesta.

“Obim poslovanja na hrvatskom tržištu omogućit će da na to tržište prenesemo uspješan model koji je uspostavljen u Sloveniji”, saopćili su iz Petrola.

Preuzimanje Croduxa najveća je transakcija Petrola u zadnjih 10 godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje broja prodajnih mjesta u istoriji te kompanije.

Nepoznata vrijednost posla

Vrijednost posla nije navedena. Po pisanju slovenskih Financi, u prošlosti se spominjao iznos od 200 miliona eura, no tada su u Croduku smatrali da je to premali iznos.

Po neslužbenim informacijama iz novina, Petrol je uspio smanjiti cijenu prošle godine zbog lošijeg poslovanja Croduxa tokom pandemije Covida-19.

Hina