Nova akvizicija bh. giganta: Za imovinu Unisa nudi 12 miliona KM

0

“Fructa trade” iz Dervente ponudila je danas 12,2 miliona KM za kupovinu imovine Fabrike cijevi “Unis Derventa” u stečaju, a pored cijene dostavila je i bankarsku garanciju.

BiznisInfo.ba podsjeća da je Fructa Trade jedna od najvećih kompanija u BiH koja se bavi proizvodnjom i maloprodajom, te upravlja lancem marketa Kort koji ima objekte širom zemlje. Imaju i brojne vlastite brendove među kojima su proizvodi pod brendom Tomico.

“Fructa trade” se pojavljivala i na prethodne dvije licitacije “Unisa” i nudila milione, ali kada je trebalo da uplati novac, odustajala je od kupovine.

Zbog toga je, na prijedlog stečajnog upravnika Dragana Danilovića, Skupština povjerilaca donijela odluku da prilikom licitacije zainteresovani ponuđači moraju dostaviti i bankarsku garanciju.

Na današnjoj licitaciji pored “Fructe” pojavile su se još dvije firme iz Banjaluke i Dervente, ali nisu imale bankarsku garanciju i tvrdile su da takav zahtjev nije zakonit.

Bez obzira na to licitacija je održana i “Fructa” je izabrana kao najpovoljniji ponuđač s obzirom na to da je jedina ispunjavala uslov koji se odnosi na garanciju.

Danilović je za Capital rekao da očekuje da će “Fructa” sada ozbiljnije pristupiti ovom poslu i do 23. februara uplatiti izlicitirani iznos.

– Ako oni to ne rade, umjesto njih će izlicitirani iznos morati da plati banka koja  je dala garanciju. Nadam se da neće biti problema s obzirom na to da su dvije firme koje su još bile smatrale da zahtjev za bankarsku garanciju nije zakonit – istakao je Danilović.

Saga oko prodaje imovine “Unisa” traje već mjesecima kada su na licitacijama počele da se pojavljuju derventske firme “Fructa trade” i “Feromaster”.

Ove dvije firme su bile najbolji ponuđači na prethodne dvije licitaciji, ali su obje odustajale kada je došao trenutak za plaćanje. Obje su odustajale uz obrazloženje da nisu u mogućnosti da plate iako su svjesno izlicitirale mnogo viši iznos nego što je bila od početna cijena.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine. Imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka, a odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina, piše Capital.