Norveška odustaje od eksploatacije nafte

0

Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte, odlučila se za drastičan zaokret u svojoj politici prema naftnoj industriji, navodi njujorška agencija “Blumberg”.

Naime, tokom proteklog vikenda norveška opoziciona Laburistička stranka odlučila je da prestane da podstiče podvodna istraživanja nafte u području Lofotskih ostrva na sjeveru Norveške, što je u parlamentu oformilo solidnu većinu protiv bušenja nafte na tom području.

Radikalan zaokret najveće norveške partije je, ocjenjuje “Blumberg”, snažan udarac za podršku koju je norveška naftna industrija uživala, i mogao bi nagovestiti da se era naftne eksploatacije, na čijim je “krilima” ova skandinavska nacija postala jedna od najbogatijih na svijetu, bliži kraju.

Naftne kompanije, na čelu sa najvećim norveškim proizvođačem Ekvinor ASA, poručile su da je pristup Lofotskim ostrvima ključ za održavanje nivoa proizvodnje na nivou na kojem je sada.

Procjenjuje se da se na području tih ostrva nalazi između jedne i tri milijarde barela nafte i gasa.

“Cijela industrija je iznenađena i razočarana”, rekao je Karl Erik Šjot Pedersen, prvi čovjek Norveškog naftnog udruženja, prenijela je agencija Tanjug.