Norveška će prva na svijetu rudariti morsko dno

0

Norveški parlament u utorak je dao zeleno svjietlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu, u skladu s dogovorom vlade i opozicionih stranaka, a uprkos prigovorima klimatskih aktivista.

Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmjerama i osigurati ključne minerale i radna mjesta uprkos zabrinutosti u vezi sa uticajem na okolinu i međunarodnim pozivima na moratorijum.

Još se ne zna kada bi istraživanje moglo da počne, iako je plan da se kompanijama dodele ekskluzivna prava na istraživanje i potencijalno vađenje iz određenih područja nakon postupka prijave.

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i gasa u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi, rekao je političar agenciji Rojters.

– Vidjet ćemo može li se to učiniti na održiv način i to je korak koji smo sad preduzeli – rekao je ministar energetike Terje Asland u parlamentu.

Izmijenjena verzija vladinog prijedloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strožije zahtjeve za ispitivanje uticaja na okolinu tokom faze istraživanja nego što je prvobitno zamišljeno, prenio je 021.rs.