Njemci sve bogatiji, ali neravnomjerno

0

Stanovnici Njemačke su posljednjih godina postali bogatiji, ali je raspodjela bogatstva i dalje neravnomjerno raspoređena, pokazuje najnovija studija.

Najbogatijih deset odsto njemačkih domaćinstava posjeduje 55 odsto pokretne i nepokretne imovine, proizlazi iz studije „Privatna domaćinstva i njihove finansije“, koju je predstavila Njemačka savezna banka (Bundesbank).

„Povećanje bogatstva se posebno odnosi na vlasnike nekretnina, koji su posljednjih godina profitirali od snažnog rasta cijena u ovom sektoru“, stoji u izvještaju Bundesbanke, prenosi SEEbiz.

Međutim, u Njemačkoj svega 44 odsto domaćinstava posjeduje svoju nekretninu, tako da je od ovog rasta imetka profitirao manji broj građana.

U Italiji ili Španiji je udio građana koji žive u svoja četiri zida gotovo dvostruko veći.

Bogatstvo njemačkih građana je poraslo i zbog rasta plata i pada broja nezaposlenih, pa su ljudi sada u mogućnosti da više „ostave na stranu“.

U prosjeku je svako domaćinstvo u Njemačkoj 2017. posjedovalo 232.800 eura, što je 18.300 više nego 2014. godine, kada je sprovedena posljednja studija ove vrste.