Njemački Veritas, sa proizvodnjom u Sarajevu, ima novog vlasnika

0

Kompanija HDT Automotive Solutions LLC dogovorila je kupovinu firme Veritas AG, dobavljača za automobilsku industriju sa sjedištem u Gelnhausenu, u Njemačkoj.

Veritas, podsjetimo, ima fabrike u Sarajevu, tačnije u Rajlovcu, gdje se proizvode dijelovi za gigante svjetske automobilske industrije.

Veritas ima naročitu stručnost u oblasti plastike i metala za sisteme upravljanja fluidima, termičkim i zaptivnim sistemima. Očekuje se da će se transakcija zaključiti krajem oktobra 2021. a podložna je dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja.

Iako se detalji ugovora neće otkriti, akvizicija transformira HDT udvostručujući njegovu veličinu i stvarajući globalnog lidera u sistemu za upravljanje fluidima, s prihodom koji se približava milijardi dolara.

Dogovor također unapređuje HDT-ovu inovativnu stručnost o materijalima i stručnost u povezivanju kroz uređaje za nošenje gume, plastike i metalne tekućine za različite automobilske potrebe.

Transakcija uključuje sve Veritasove globalne operativne jedinice i povećava HDT-ovo veliko iskustvo u pružanju podrške kupcima sa razvojem stručnosti o materijalima. Kombinirani entitet također će proširiti HDT-ove inženjerske mogućnosti kako bi pružio termodinamičke sisteme upravljanja za rastuće tržište hibridnih i električnih vozila.

Veritas AG zapošljava oko 4.400 ljudi širom svijeta na 12 lokacija u Evropi, Kini i USMCA regiji. Među njegovim kupcima su svjetski proizvođači automobila kao što su Volkswagen Group, BMW Group, Daimler, Ford i General Motors, kao i mnogi vrhunski dobavljači.

HDT Automotive je rezultat spajanja Hurona i Dynamic Technologies. Naime, 2017. godine Ardian, vodeća svjetska privatna investicijska kuća, preuzela je Dynamic Technologies i spojila je s Huronom, postojećom portfeljnom firme pod nadzorom tima Ardian North America Direct Buyouts.

S ovom najnovijom akvizicijom, HDT će imati 22 globalne lokacije, uključujući proizvodne pogone i inženjerske centre širom Sjeverne Amerike, Evrope i Azije. Firma dizajnira, konstruira i proizvodi napredne sisteme upravljanja toplinom u ključnim regijama auto-proizvodnje širom svijeta.

Poboljšana geografska skala stvara mogućnosti širom baze kupaca kombinirane firme, kao i pristup zemljama sa niskim cijenama proizvodnje, uključujući Tursku i BiH, te dodatne mogućnosti i proizvodnju u Meksiku, Mađarskoj i Kini.