Njemački poslodavac traži 20 hiljada radnika: Nudi bonus dobrodošlice do 3.000 eura

0

Nakon što je posljednjih godina banka Commerzbank u Njemačkoj ukinula više radnih mjesta, ova grupacija sada treba 20 hiljada novih radnika. Za stupanje u radni odnos nudi do 3.000 eura.

Nakon godina restrukturiranja, uključujući ukidanje hiljada radnih mjesta, Commerzbank u Njemačkoj sada zapošljava nove radnike u velikom broju.

Do 2034. banka će vjerovatno trebati nešto manje od 20 hiljada novih radnika, rekla je direktorica ljudskih resursa za njemačke medije.

– Bit će vrlo teško pronaći dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada – rekao je menadžer koji u Commerzbank radi od januara 2023. godine, prenosi tportal.

U istočnoj Evropi banke sada isplaćuju bonuse za nove radnike koji iznose između 1.000 i 3.000 eura. U Njemačkoj bonus za svakog novog radnika iznosi 1.500 eura.

– U idućih deset godina, mnogi ‘baby boomeri’ koji rade u našoj banci će otići u penziju. Tome se dodaje prirodna fluktuacija, koja će se povećavati – rekla je direktorica ljudskih resursa.

– Kako ne bi smanjivali poslovanje, svake godine moramo zaposliti oko dvije hiljade novih zaposlenika, otprilike polovicu njih u Njemačkoj, a drugu polovicu na lokacijama u inostranstvu kao što su Lodz, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo održati planirani broj radnih mjesta s punim radnim vremenom, koji ostaje konstantan na oko 36 hiljada u cijeloj grupaciji – kazao je.

Od preuzimanja posrnule Dresdner banke usred financijske krize 2008., Commerzbank je primarno usmjerena na mjere štednje i otpuštanje osoblja.

Nedugo nakon što se pridružio Commerzbanku, glavni izvršni direktor Manfred Knof, koji je na dužnosti od početka 2021., najavio je smanjenje za 10 hiljada stalnih radnih mjesta širom svijeta.

– Proteklih 15 godina karakteriziraju nas programi smanjenja broja radnika. Od preuzimanja Dresdner banke 2008., jedno je restrukturiranje slijedilo drugo – kazali su.

– Sada se krećemo u potpuno drugom smjeru. Moramo privući puno ljudi koji su na tržištu rada, i to velikom brzinom – dodala je direktorica ljudskih resursa.