Njemački izvoz i industrija neočekivano pali

0

Njemački izvoz i industrijska proizvodnja neočekivano su pali u julu, pokazali su službeni podaci, nadovezujući se na niz naznaka da industrijske firme u najvećoj evropskoj ekonomiji osjećaju posljedice protekcionističke američke trgovinske politike.

Njemački je izvoz prema sezonski prilagođenim podacima državnog zavoda za statistiku pao u julu za 0,9 posto na mjesečnom nivou, dok je uvoz porastao za 2,8 posto, najsnažnije u zadnje gotovo četiri godine, dosegnuvši rekordnu vrijednost od 94,5 milijardi eura.

Ekonomisti obuhvaćeni Reutersovom anketom predviđali su rast izvoza i uvoza za 0,2 posto.

Time je višak u njemačkoj trgovinskoj bilanci prema sezonski prilagođenim podacima smanjen u julu, na 15,8 milijardi eura, s junske 19,3 milijarde.

Odvojeni su podaci ministarstva privrede danas pokazali pad industrijske proizvodnje u istom mjesecu, za 1,1 posto u odnosu na juni.

Analitičari su očekivali njezin rast za 0,2 posto, pokazuje Reutersova anketa.

U ministarstvu procjenjuju da će industrijska proizvodnja vjerojatno ponovno uhvatiti zamah, nakon slabijeg početka trećeg kvartala, povezanog s „privremenim uskim grlima u registraciji putničkih vozila nakon uvođenja novih kriterija za testiranje vozila”.

Uvođenje nove procedure uzrokovalo je pad narudžbi automobila i automobila, tumače u ministarstvu, procjenjujući da se oporavak industrije vjerojatno nastaviti kada bude riješen zastoj u registracijama.

Svjetska su tržišta nervozna nakon što je američki predsjednik zaprijetio carinama na dodatnih 200 milijardi dolara uvoza kineske robe, a kinesko ministarstvo trgovine saopćilo da će biti prisiljeno uzvratiti istom mjerom.

Američki predsjednik Donald Trump zapodjenuo je trgovinski spor s Kinom, Evropom i mnogim drugim regijama svijeta nametanjem oštrih carina na širok spektar proizvoda kako bi po vlastitom tumačenju zaštitio američka radna mjesta od – kako kaže – nepravednih trgovinskih praksi.

Te su napetosti uticale i na narudžbe njemačke industrije, koje su prema jučer objavljenim podacima ministarstva privrede pale u julu 0,9 posto u na mjesečnoj razini, nakon revidiranog 3,9-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

U avgustu je drugi njemački proizvođač čelika Salzgitter upozorio na rast uvoza u EU. Unatoč snažnim rezultatima u prvoj polovini godine potvrdili su važeće prognoze godišnjih rezultata, ukazujući na „neizvjesnost povezanu s trgovinskim mjerama i njihovim mogućim uticajem”.

Kada se stavi na stranu razmjena s inostranstvom, njemačka je privreda i dalje snažna.

Tako je ekonomski institut Ifo jučer povisio procjenu rasta najveće evropskog privrede u 2018. godini na 1,9 posto, s prije procijenjenih 1,8 posto, navodeći kao razlog neočekivano dobru prvu polovinu godine.

Hina