Njemački “Forschner” razmatra ulaganje u Kalesiju

0

Direktor njemačke kompanije “Forschner” Zdenek Zamanek i vlasnik kompanije Publicum Mustafa Štukan održali su radni sastanak sa predstavnicima Općine Kalesija i Vlade Tuzlanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali premijer Vlade TK Jakub Suljkanović, ministar finansija Miralem Nuhanović,  ministar privrede Osman Puškar  i načelnik Općine Kalesija Sead Džafić sa saradnicima, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Tema sastanka bilo je ulaganje na područje Kalesije ali i Tuzlanskog kantona. Naime, firma “Forschner” izrazila je želju za ulaganje na područje ove općine gdje bi gradili firmu za proizvodnju kablova za automobilsku industriju. Kako je navedeno, za početak bi trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika. 

Premijer Suljkanović potencijalne investitore je upoznao sa pogodnostima i poticajnim mjerama koje Tuzlanski kanton nudi investitorima. 

kalesija

Kalesija

On je kazao da će Vlada Tuzlanskog kantona biti na raspolaganju prilikom prikupljanja određenih dozvola koje Općina Kalesija bude trebala kako bi se olakšalo investitoru. 

Svoju pomoć obećao je i ministar privrede Osman Puškar koji je istakao da je Tuzlanski kanton u posljednje dvije godine zabilježio rast stranih investicija, te je investitore upoznao sa programima Vlade TK koji potiču otvaranje novih radnih mjesta. 

Ministar finansija Miralem Nuhanović prisutne je upoznao sa načinom raspodjele poreza, posebno kada je riječ o firmi koja ulaže u BiH.

Načelnik Kalesije premijera i potencijalne investitore upoznao je sa politikom koju provodi Općina kada je u pitanju pomoć privrednim društvima rekavši daje usvojen i Plan poticajnih mjera tako da novi investitori imaju mogućnost da dobiju novčana sredstva koja će im pomoći na samom početku rada. 

Direktor kompanije “Forschner” zahvalio se načelniku i premijeru na prijemu koji je organizovan, rekavši da će vlasnike upoznati sa pogodnostima ulaganja u BiH i da će čim prije donijeti odluku, a svoje ispostave već imaju u Albaniji, Češkoj, Ukrajini i Turskoj.