Njemačke firme uvode četverodnevnu radnu sedmicu

0

Njemačke firme od 1. februara uvest će eksperimentalnu četverodnevnu radnu sedmicu i mjeriti produktivnost radnika.

Eksperiment u kojem će biti 45 firmi trajat će šest mjeseci, a zaposlenici će zadržati sadašnje plate uprkos smanjenoj satnici.

Cilj ovog eksperimenta je provjeriti stoje li tvrdnje sindikata da su ljudi koji rade manje ne samo sretniji ili zdraviji nego i učinkovitiji u svojim poslovima.

­- Apsolutno sam uvjeren da se ulaganja u novi posao isplate jer povećavaju dobrobit i motivaciju, a time i učinkovitost – rekao je Soren Fricke, suosnivač firme za planiranje događaja Solidsense, jedne od 45 firmi koje će biti dio studije, piše Index.hr.

Četverodnevna sedmica, ako funkcionira, dugoročno nas neće ništa koštati, dodaje.

Eksperiment vodi novozelandska neprofitna organizacija 4 Day Week Global i kaže da bi radnici koji će za vrijeme studije raditi manje za istu platu trebali ostati barem jednako efikasni ili i efikasniji.

Osim povećanja produktivnosti, očekuje se da će firme imati koristi od smanjenja skupih izostanaka zbog stresa, bolesti i iscrpljenosti. Nijemci su u 2022. godini u prosjeku izostajali s posla 21,3 dana što je rezultiralo gubitkom od nevjerovatnih 207 milijardi eura, prema podacima Saveznog instituta za zdravlje i sigurnost na poslu.

Zagovornici ovog eksperimenta ističu da bi novitet mogao privući nove kadrove u Njemačku, zemlju koja prema Eurostatu već ima najveći udio zaposlenih na pola radnog vremena u EU.