Njemačka vlada podigla procjenu rasta BDP-a

0

Njemačka vlada povisila je u utorak procjenu rasta BDP-a u ovoj godini na 3,5 posto, predviđajući snažnu potrošnju domaćinstava nakon ukidanja ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje zaraze covidom 19.

Njemačka trenutno pokušava zadržati treći val infekcija covidom 19, a nastojanja komplicira zarazniji soj virusa B117 otkriven u Britaniji ali i relativno sporo procjepljivanje, javlja agencija Hina.

Vlada je podigla procjenu ekonomskog rasta u ovoj godini s tri na 3,5 posto, a ministar ekonomije Peter Altmaier rekao je da u idućoj godini očekuju 3,6-postotni rast i povratak na pretpandemijske nivoe najkasnije u 2022. godini.

Procjena se temelji na pretpostavci da će vlada u drugom tromjesečju moći postepeno ublažiti mjere suzbianja zaraze, što će potaknuti “osjetan” oporavak ekonomije i potrošnje domaćinstava.

Važni poticaji rastu bit će i domaća industrijska proizvodnja i inozemna potražnja za njemačkom robom, procjenjuju.  

Upitan u kojoj će mjeri nestašica čipova zakočiti ekonomski rast u ovoj godini, Altmaier je istaknuo da je trenutno teško brojčano izraziti posljedice nestašice. 

Očekuje se da će uska grla u ponudi i ukupni ekonomski oporavak pojačati cjenovni pritisak u Njemačkoj, pa vlada predviđa da će stopa inflacije u ovoj godini porasti na 2,2 posto i oslabiti u 2022. godini, na 1,5 posto.