Njemačka: Više od polovine novih zaposlenih stranci!

0

Njemačka može zahvaliti strancima za procvat svog tržišta rada. Više od polovine novih uposlenika u protekloj godini su stranci, pišu njemački mediji, prenosi BiznisInfo.

Trenutno je u Njemačkoj zaposleno 33 milona ljudi, koji plaćaju poreze i doprinose. To je više nego ikada ranije.

No, zanimljiv podatak je da su od ukupno 750.000 ljudi, koji su novi zaposleni u Njemačkoj u periodu od maja 2017. do maja 2018., čak 52 posto stranci.

Dakle, broj novozaposlenih stranaca veći je od broja novozaposlenih Nijemaca.  

Otprilike svaki peti novi uposlenik u Njemačoj dolazi iz jedne od zemalja istočne Evrope koja je članica EU, kao što su Poljska, Rumunija ili Hrvatska.

Sedam posto dolazi iz zemalja koje nisu u EU, kao što su zemlje Zapadnog Balkana (uključujući BiH), Rusija ili Ukrajina. Još pet posto su Grci, Španci, Portugalci, Italijani…

Skoro 13 posto novih radnika dolazi iz ne-evropskih država, naprimjer Sirije, Eritreje itd.

Slična je situacija i kada je riječ o pripravničkom stažu.

Između aprila 2017. i aprila 2018. broj aplikacija za pripravnike koje su podnijeli stranci porastao je za deset posto, dok je broj takvih aplikacija njemačkih državljana smanjen za četiri posto.

Iako su, ukupno gledajući, najvećih broj zaposlenih i dalje Nijemci (oko 90 posto), trend je više nego jasan: Strani radnici postaju sve važniji za njemačku ekonomiju, piše vodeći njemački poslovni dnevnik Handelsblatt, prenosi BiznisInfo.