Njemačka kompanija Germania proglasila bankrot

0

Njemačka aviokompanija Germania zvanično je podnijela zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, a kao razlog su istaknute visoke cijene goriva i jak dolar u odnosu na euro.

U saopštenju iz aviokompanije istaknuto je kako su od sinoć otkazani svi letovi kompanije te kako su o tome informisani svi radnici.

Putnici koji su ranije platili putovanja preko ove kompanije pozvani su da se jave operatorima za putovanja, a istaknuto je da oni koji su direktno kupili kartu preko Germanije “nemaju priliku tražiti alternativno putovanje”.

Direktor aviokompanije Karsten Balke izjavio je kako Germania nije imala drugog izbora nego podnijeti zahtjev za stečajni postupak, nakon što je upala u “kratkoročne probleme s likvidnošću”.

Aviokompanija Germania saobraćala je skoro 30 godina ka poznatim ljetovalištima na Sredozemnom moru, Sjevernoj Africi i Bliskom istoku. Kompanija, koja je na godišnjem nivou imala promet oko četiri miliona putnika, svoje letove je ostvarivala s 18 evropskih aerodroma.

Po veličini druga njemačka i sedma evropska aviokompanija Air Berlin je, zbog ekonomskih problema koji traju još od 2008. godine, takođe u augustu 2017. godine proglasila bankrot. Air Barlin je na godišnjem nivou prevozio 30 miliona putnika.

Anadolija