Niža kamata za kredite mladim bračnim parovima u RS

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas Srni da je Vlada Republike Srpske izmijenila kriterijume za plasman kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske, čime je mladim bračnim parovima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju i privredi omogućeno zaduživanje za rješavanje stambenog pitanja i ulaganje u novu tehnologiju po veoma povoljnim uslovima.

Višković je istakao da je uvedena nova kreditna liniju za mlade bračne parove mlađe od 30 godina za koje će kamatna stopa za kredite za kupovinu stanova biti ispod tri odsto.

“To je pronatalitetna mjera kako bismo pomogli mladim ljudima da što prije riješe svoje stambeno pitanje i da ih zadržimo na ovim prostorima”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, nova kreditna linija uvedena je i za roditelje ili staratelje koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju za rješavanje stambenih pitanja, a kamatna stopa biće od tri do tri i po odsto.

“Sve su to stvari koje radimo s ciljem poboljšanja života naših građana i da im pomognemo”, kaže Višković.

On je pojasnio da je privredi smanjena kamatna stopa na kredite kojima finansiraju uvođenje novih tehnologija koje su potrebne realnom sektoru da bi bio konkurentniji i spremniji za izvoz.

“Smanjili smo kamatnu stopu IRB-a sa jedan na 0,5 odsto i kada se uračunaju i troškovi u odnosu sa poslovnom bankom poslovni subjekti će imati kamatnu stopu na kredite ispod tri odsto”, istakao je Višković.