Ništa od raskida ugovora sa “Lagerom”

0

Nisu se stekli uslovi za raskid ugovora sa kompanijom “Lager” iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Armin Kardašević.

On je ovo kazao nakon sastanka 23. februara u Bihaću kojem su prisustvovali predstavnici ove firme, predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne komisije za koncesije.

Iako su bili pozvani, na sastanak nisu došli građani iz područja gdje se eksploatiše ugalj i načelnik Sanskog Mosta.

Općinsko vijeće Sanskog Mosta je 23. januara jednoglasno izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su dali 2015. godine firmi “Lager” i to na površini od preko hiljadu hektara.

Rudnik mrkog uglja (RMU) Kamengrad, gdje se vrši iskopavanje uglja, privatizovan je 2013. godine.

Primjedbe građana uglavnom se odnose na uzurpaciju privatne imovine od strane eksploatatora, odlaganje jalovine na zemljišne parcele u privatnom vlasništvu, uništavanje putnih komunikacija usljed saobraćaja teretnih kamiona, ugrožavanje lokalnih vodotokova i druge posljedice po prirodni okoliš.

Kardašević navodi kako je 23. februara konstatovano “da se sve u Sanskom Mostu radi po zakonu i dozvolama”.

Površinski kop na kojem je u toku eskploatacija uglja, šire područje Sanskog Mosta, 2. novembar 2023.

Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović za RSE je rekao da nisu prisustvovali sastanku u Vladi USK, jer žele da poštuju odluku Općinskog vijeća.

U prošloj godini iskopano je 700.000 tona uglja na području rudnika u blizini Sanskog Mosta. Ugalj je plasiran na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, kažu za RSE iz kompanije “Lager”, koja je jedna od poslovnih partnera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Predstavnici kompanije “Lager” ističu kako su u proteklom periodu ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole.  Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Zahvaljujući njihovoj eksploataciji uglja, kako su naveli, u značajnoj mjeri se održava stabilnost energetskog sistema.