Ništa od direktnih letova između Sarajeva i SAD-a

0

Iako je sredinom aprila najavljeno da će konačno biti uspostavljen direktan let između Bosne i Hecegovine i Sjedinjenih Američkih Država, od toga, bar zasad, nema ništa, piše BiznisInfo.

Podsjetimo da je 13. aprila objavljeno u domaćim medijima da američki avioprijevoznik Eastern Airlines uvodi direktne letove iz Chicaga ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Čak su i karte bile puštene u prodaju.

Letovi su se trebali obavljati svakog petka, letjelicom Boeing 767-200ER, počevši od 28. maja.

Boeing 767 trebao je polaziti iz Chicaga u 19:05 sati po lokalnom vremenu, a dolazak u Sarajevo bio je planiran subotom u 11:05 sati. Povratni let trebao se je kretati u nedjelju u 08:00 sati, a u Chicago bi trebao sletjeti u 12 sati po lokalnom vremenu.

To znači da je avion na prvom letu trebao danas stići u Sarajevo. No, prema informacijama sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, taj let nije obavljen, nisi se uopšte nalazio u rasporedu dolazaka.

Osim toga, na stranici Eastern Airlines nema nikakvih podataka o liniji ka Sarajevu niti je moguće kupiti karte za let ka glavnom gradu BiH. Stoga je očigledno da od ovih letova, bar za sada, neće biti ništa. Prema prvobitnim najavama letovi su se trebali obavljati do 3. septembra.

Karte koje su nakratko bile puštene u prodaju u aprilu ali su ubrzo povučene.

Eastern Airlines je trebala biti prva aviokompanija koja bi pokrenula direktne transatlantske letove ka sarajevskom aerodromu u njegovoj historiji.

Letovi Easterna Chicago-Sarajevo uvijek bi bili malo vjerovatni, saznaje BiznisInfo, čak i ako bi se karte vratile u prodaju. Ovo bi bila jedina ruta ovog avioprevoznika iz Chicaga, jer firma tamo nema aviona.

Nijedna kompanija nikada prije nije obavljala letove između SAD-a i Bosne i Hercegovine, a Bosanci trebaju vizu za ulazak u Sjedinjene Države. To znači da bi se ruta morala u velikoj mjeri oslanjati na jednosmjerni promet.

Dodatne poteškoće ovdje su što je bh. dijaspora u Sjedinjenim Državama koncentrirana više u St. Louisu, Missouri, nego u Chicagu. Prema podacima OAG Traffic Analyzer, manje od 10.000 putnika putovalo je između Sarajeva i Chicaga u 2019. To je znatno ispod tipičnog minimuma od 30.000 koji se smatra potrebnim za duge rute.

D. Sinanović