Nijemci danima ispumpavali vodu iz zgrade bh. građevinca

0

Havarija nevjerovatnih razmjera dogodila se ovih dana u njemačkom Esenu kada je čak sedam miliona litara vode poplavilo nedovršenu zgradu koju je gradila kompanija čiji je vlasnik porijeklom iz BiH.

Ispumpavanje vode trajalo je danima, a uzrok je puknuta vodovodna cijev. O količini vode dovoljno govori da su podrum, podzemna garaža, pa čak i dio prizemlja bili potpuno pod vodom.

S obzirom da je kompanija koja je gradila zgradu u međuvremenu bankrotirala, to je njemačkim vlastima dosta otežalo samu intervenciju, jer nisu imali kontakt sa ovlaštenim licima.

Inače, riječ je o kompaniji Harfid, iz Esena koju je osnovao Harfid Hadrović, koji je u Njemačku došao 90-ih prošlog vijeka kao izbjeglica. Ali, u roku od par godina, Harfid je postao ključan igrač u region i u najboljim vremenima zapošljavao je 300 radnika. Međutim, posljednjih godina nastala su teška vremena za ovu kompaniju.

Prvo su za tešku situaciju krivili pandemiju i rat u Ukrajini. Međutim, ispostavilo se da je kompanija zapala u finansijske poteškoće još 2019. godine, prije pandemije i rata.

Prvo je septembra 2022. godine bankrotirao dio kompanije, a nekoliko mjeseci kasnije i građevinska kompanija.

Mediji prenose da je bankrot Harfida pogodio ne samo partnerske kompanije, male investiture i poslovne partnere, već u najvećoj mjeri same radnike, piše njemački WAZ, prenose Nezavisne novine.