Nije postignut dogovor o raspodjeli novca MMF-a

0

Vijeće ministara na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donijelo odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Za odluku nisu glasali ministri vanjskih poslova Bisera Turković, sigurnosti Fahrudin Radončić i odbrane Sifet Podžić, te zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Vijeće ministara donijelo je odluku o davanju ovlaštenja ministru finansija Vjekoslavu Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava RFI od MMF-a u iznosu od 265,2 miliona Specijalnih prava vučenja u protivvrijednosti konvertibilne marke po kursu na dan povlačenja sredstava, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da promisornu notu dostavi Centralnoj banci BiH, a sredstva koja budu povučena na osnovu toga biće raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara, u skladu sa potpisanim Pismom namjere.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u “Službenom glasniku BiH”, saopšteno je iz Vijeća ministara.