Niče tržni centar u Sanskom Mostu, investicija 5 miliona KM

0

Građevinski radovi na izgradnji modernog tržnog centra, na mjestu gdje se decenijama nalazi gradska pijaca u Sanskom Mostu, zvanično su započeli, nakon što su u proteklom vremenu obavljene sve potrebne administrativne radnje i odabran izvođač radova.

Pijaca će biti zamijenjena modernim višefunkcionalnim zdanjem, a projekat se finansira sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske, dok je implementator Medžlis Islamske zajednice Sanski Most.

Iako je realizacija projekta trebalo da započne prije nekoliko godina, u međuvremenu je bilo određenih problema pa je došlo u pitanje njegovo ostvarenje, pišu Nezavisne novine.

Ipak, sve je nedavno otkočeno pa će vrijednost cjelokupne investicije iznositi pet miliona maraka, a dok traju radovi gradska pijaca će biti izmještena na drugu lokaciju.

Ranije prezentovanim idejnim rješenjem predviđena je izgradnja višespratnog poslovnog objekta u čijem sastavu će se nalaziti prodajni prostori i drugi sadržaji, dok će u prizemlju biti smješteni skladišta i parking-mjesta.

Također, predviđa se i kultivacija okolnog prostora, gdje bi bile uređene zelene površine.

Inače, prostor gdje se nalazi sadašnja gradska pijaca u Sanskom Mostu je nacionaliziran u bivšem sistemu, ali je odmah poslije rata odlukom lokalnih vlasti vraćen u vlasništvo Islamske zajednice, budući da se radi o vakufskoj imovini.