Nekretnine Feroelektra u Sarajevu prodate za 15 miliona KM, evo ko je kupac

0

Nekretnine “Feroelektra” u Sarajevu, poslovna zgrada u ulici Maršala Tita broj 28 (pored BBI-a) i kompleks građevinskog zemljišta sa skladištima u ulici Halilovići bb u Sarajevu prodati su za nešto više od 15 miliona KM, od prvobitno predviđenih 31 milion, potvrdio je Senad Smajić, v. d. direktora “Feroelektra” nakon današnjeg ročišta u Općinskom sudu u Sarajevu.

Kupac nekretnina je BBI Real Estate.

Smajić je, kao i ostali radnici nekadašnjeg privrednog giganta, u stanju šoka.

– Ovo je katastrofa. Iako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo tražilo mjere zabrane upravljenjem nekretninama i obustavu prodaje, to Kantonalni sud nije uvažio. Kupac je BBI, a Goran Stanić, koji je već ranije zavio “Feroelektro” u crno, današnje ročište napustio je punih džepova. Žalosno – istakao je ogorčeni Smajić za Faktor.

Ovim je ugrožena egzistencija radnika Feroelektra.

Zgrada “Feroelektra” u Titovoj ulici u Sarajevu (Foto: Klix.ba)

– Šta će sada biti? Ostat ćemo bez plaća i doprinosa, iznajmljivanje ovih nekretnina donosilo nam je sigurna primanja – rekao je Smajić.

Smajić je medijima rekao da bi osam miliona trebalo ići Stanićima po osnovu navodne pozajmice koju su davali Feroelektru u periodu od 2004. do 2016. godine, kada su upravljali Feroelektrom.

Te pozajmice su bile predmet istraga Kantonalnog tužilaštva, koje je tražilo od Kantonalnog suda da obustavi današnju prodaju, da se stave mjere zabrane, ali je Sud to odbio.

Ostatak novca ide radnicima za naplatu potraživanja i dugovanja koja su nastala dok je Stanić upravljao Feroelektrom, kao i za izmirenje obaveza nekim drugim dužnicima, rekao je Smajić.

Smajić je pojasnio da je od 2004. do 2016.  godine firma “Stanić” uredno evidentirala navodne pozajmice “Feroelektru” u iznosu od 4,1 milion KM i upisala ih kao hipoteku na nekretnine “Feroelektra”.

2013. godine Stanić je pokrenuo postupak prodaje imovine „Feroelektra“ da bi namirio potraživanja. Federalna finansijska policija je na zahtjeve radnika i sindikata izvršila niz kontrola i sačinila niz krivičnih prijava te ih podnijela Tužilaštvu KS koje je pokrenulo istrage te stavilo mjere zabrane prodaje nekretnina.

– Međutim, 12 godina nakon istraga započetih 2008. obaviješteni smo od Tužilaštva KS da obustavljaju istrage protiv Stanića jer navodno nisu utvrdili da postoji krivično djelo – kazao je Smajić za Hayat.

Nakon uložene žalbe na ovakvu odluku, Smajić kaže da je Federalno tužilaštvo utvrdilo kako je Tužilaštvo KS učinilo niz propusta te je naložilo nove istrage. Međutim, problem po radnike je nastao jer su, nakon što je Tužilaštvo KS prekinulo prvu istragu, ukinute i mjere zabrane prodaje nekretnina nakon čega “Stanić invest” pokreće naplatu potraživanja – naveo je.