Nastavljena gradnja veoma važne dionice: Od Sarajeva do Tešnja uskoro za sat vremena

0

Izgradnjom autoceste bit će ostvareni brojni benefiti

Radovi na izgradnji dionice Vranduk – Ponirak (kod Zenice), nakon višemjesečne obustave, ponovo su počeli. Mašine su na terenu i ide se punom parom. Uz novi aneks ugovora o izgradnji definisan je i novi rok za završetak radova.

Trenutno se od Zenice prema sjeveru gradi 50 kilometara autoceste.

Podsjećamo, u julu prošle godine radovi na gradilištu poddionice Vranduk – Ponirak bili su privremeno suspendovani zbog usklađivanja projektne dokumentacije i dodatne analize troškova za ovu dionicu.

Nakon detaljne analize projekat je proširen. Potpisivanjem Aneksa IV ugovora o izgradnji izjmeđu JP Autoceste FBiH i izvođača radova gradilište je odblokirano, a radovi nastavljeni.

– Imamo po starom projektu dva vijadukta, dva mosta i jedan tunel, a po novom projektu imamo jedan dodatni vijadukt i dodatni most te KTK konstrukciju – objašnjava Hamza Imamović, građevinski inžinjer u JP Autoceste FBiH.

Vranduk – Ponirak u geotehničkom smislu predstavlja najzahtjevniju poddionicu na cijelom koridoru izgradnje autoceste. I do sada je bilo sličnih problema, ali novim projektom došli su do naprednijih rješenja.

– Najveći izazov na ovom projektu, s obzirom na zahtjevnost iskopa na sektoru 7 i poprečni presjek samog iskopa, bit će završiti te iskope i napraviti adekvatnu zaštitu kosina te pored toga napraviti vijadukte na pozicijama koje su izrazito nepristupačne za gradnju – navodi Marin Nikolić, predstavnik izvođača radova.

Na cijelom koridoru dužine 61 kilometar radovi uveliko traju, a vrijednost ugovora trenutne investicije iznosi oko milijardu eura.

Na ovoj poddionici, uz mehanizaciju, angažovana je uglavnom domaća radna snaga, bilo da su zaposleni direktno ili kao podizvođači.

– Mi vjerujemo u to da ćemo skupa sa našim investitorom, na zadovoljstvo svih nas i budućih korisnika, završiti na vrijeme i u skladu sa ugovornim odredbama ovaj posao – dodaje Nikolić.

Novi rok za završetak radova Vranduk – Ponirak je 31. mart 2026. godine, a cijeli sjeverni koridor koji spaja Zenicu preko Žepča do Doboja trebao bi biti završen u junu 2026. godine.

Primjera radi, nakon izgradnje, vožnja od Sarajeva do Tešnja, umjesto dosadašnjih 2,5 sata, može trajati oko jedan sat.

Izgradnjom autoceste bit će ostvareni brojni benefiti – razvoj lokalnih zajednica, bolji pristup turističkim, trgovačkim, ekonomskim i rekreacijskim centrima, manje gužve za sve putnike i brži transport za autoprijevoznike.

Za sve navedeno trebamo i brži napredak u gradnji i poštivanje zadatih rokova za završetak radova.

Izvor: Federalna televizija