Nastavljen izvoz krušaka u Rusiju, dogovara se izvoz mesa u Tursku

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će do kraja januara imati sastanak sa ministrom poljoprivrede Turske i da će tražiti da se 5.000 tona crvenog mesa izveze u ovu zemlju, te da je izvoz krušaka u Rusiju nesmetano nastavljen.

“Otvaramo nova tržišta i već smo dobili određene impute da se ubrzano radi kada je u pitanju EU. Svjesni smo činjenice da moramo obezbijediti našim prerađivačkim kapacitetima, našoj primarnoj proizvodnji plasman na neka nova tržišta”, rekao je Košarac.

On je naglasio da se od toga neće odustati.

Osvrćući se na proteste poljoprivrednika na carinskim terminalima Gradiška i Rača, Košarac je naveo da uvođenje prelevmana i carine od 10 odsto dvije godine, može izazvati domino efekat koji mogu da plate neke druge grane u BiH.

On je istakao da nema osnova ni argumentacije za uvođenje mjera ograničenja, te da cijene ne može određivati ministar spoljne trgovne i ekonomskih odnosa.

Košarac je naveo i da je izvoz krušaka u Rusiju nesmetano nastavljen nakon što je utvrđeno da laboratorije u BiH ne prepoznaju bolest koju su imale sporne kruške izvezene u Rusiju.

Osvrćući se na 78,6 tona koje su kao trule izvezene u Rusiju, Košarac je rekao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja ugovara tržišta, dok su nadležni entitetski inspektorati ključni za spoljnotrgovnski promet jer to nije nadležnost zajedničkog nivoa, nego entitetskih institucija.

On je ukazao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja na temelju informacija entitetskih institucija vodi evidenciju i u bazi podataka ima podatke o tome koliko je voća i povrća izvezeno iz BiH.

“Na temelju podataka Uprave za zaštitu zdravlja bilja dobili smo podatak da je u određenim pošiljkama, čini mi se četiri kamiona, na osnovu analize koju je sačinila ruska strana uočena određena vrsta bolesti. Kada se ta pošiljka vratila u BiH utvrđeno je da laboratorijski sistem ne prepoznaje”, rekao je Košarac.

On je istakao da je nakon revizije pošiljki koje su vraćene u BiH nastavljen spoljnotrgovinski promet voća sa Rusijom.

“Nakon svih tih analiza iz BiH je izvezeno 197.187 kilograma krušaka. Posao je nastavljen, a u kontrolu su bile uključeni `Bioplod` iz Kozarske Dubice i `Agroimpeks` iz Banjaluke”, rekao je Košarac.

Srna