Nastavlja se bojkot: Turska općina odbila izdati dozvole američkim kompanijama

0

U Turskoj se nastavlja bojkot američkih proizvoda. Općina Keçiören donijela je jednoglasnu odluku da prestane izdavati dozvole za rad bilo kojem američkom brendu ili proizvodu, piše turski Daily Sabah.

Zvaničnici ove općine naveli su da Amerika vodi ekonomski rat protiv Turske nakon što je ova zemlja uhapsila američkog pastora Andrewa Craiga Brunsona kojeg povezuje sa terorizmom te se nadaju da će, kako je izjavio gradonačelnik Keçiörena Mustafa Ak, njihova odluka biti primjer i drugim općinama u Turskoj.

“Zauzimanjem stava na nacionalnom nivou, naša zemlja će pobijediti u ekonomskom ratu koji se vodi protiv nas a koji je nastavak neuspjelog državnog udara iz 2016. godine. Naš identitet kao suverene i respektabilne zemlje u kojoj se poštuje vladavina zakona biće ojačan“, dodao je Ak.

Američke franšize koje su pogođene ovom odlukom su McDonald's, Starbucks i Burger King.

Međutim, Burger King je na ovaj potez uzvratio tvrdeći da ga je u oktobru 2010. preuzeo Rio de Janiero i da u Turskoj preko 23 godine posluje u okviru turske firme TAB Gıda.

Ak je takođe pozvao građane Turske da podrže liru razmjenjujući svoju gotovinu u stranim valutama. U Keçiörenu su u znak podrške postavljeni i bilbordi “naša nacionalna valuta, naše nacionalno pitanje”.

Ak je pozvao i druge općine da se pridruže ovom potezu.

“Naša zemlja nikad neće pogeti glavu, nikad se neće predati i neće izgubiti ovaj ekonomski rat “, kazao je.