Napadi na Pojas Gaze pogodili i izraelski turizam

0

Dok cijena izraelskih napada na Palestinu raste iz dana u dan, broj turista koji posjećuju Izrael opao je zbog sukoba koji su u toku, javlja Anadolu.

Kako se napadi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze nastavljaju od oktobra 2023. godine, tako se povećava i negativan uticaj sukoba na izraelsku ekonomiju.

Napadi su negativno uticali na turizam Izraela, koji se svakako nije oporavio nakon pandemije koronavirusa.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sektor turizma, koji je činio 2,6 posto izraelske ekonomije u 2019. godini prije COVID-19 i čiji je udio u ekonomiji države smanjen na 1,1 posto 2021. je jedan od najvažnijih segmenata izraelske ekonomije, koja ulazi u novu krizu.

Mnoge međunarodne aviokompanije obustavile su svoje letove u Izrael nakon napada koje je pokrenuo na Pojas Gaze, a čini se da neke od ovih kompanija još nisu obnovile letove.

Lufthansa, Swissair, Austrian Airlines i Aegean Airlines su među kompanijama koje su obnovile letove za Tel Aviv. No, američke aviokompanije relativno se sporo vraćaju na izraelsko tržište u odnosu na evropske kompanije.

Sa izbijanjem sukoba, neke turističke kompanije, poput američke Odysseys Unlimited, obustavile su svoja putovanja u Izrael, a važno je napomenuti da je potražnja za putovanjima u Izrael smanjena.

Prema podacima izraelskog Državnog zavoda za statistiku, broj turista koji su došli u Izrael u januaru je smanjen za 77 posto u odnosu na isti period prošle godine i pao je na 58.600. Izrael je u januaru prošle godine posjetilo 257.400 turista.

Broj turista u Izraelu se smanjuje od oktobra prošle godine kada su počeli napadi na Pojas Gaze.

U septembru prošle godine Izrael je posjetilo 304.100 turista, a u oktobru prošle godine ovaj broj je pao na 89.700.

U decembru prošle godine Izrael je posjetilo 52.800 turista.

Rekordan broj turista posjetio je Izrael u 2019. godini, više od 4,5 miliona, a potom je pao na 813.500 u 2020. i 396.500 u 2021. zbog COVID-19.

Broj turista koji putuju u Izrael povećao se 2022. godine i dostigao je više od 2,6 miliona.

Zemlje iz kojih je najveći broj turista posjetio Izrael prošle godine su; Sjedinjene Američke Države, Francuska, Engleska, Rusija, Njemačka, Italija, Rumunija, Poljska, Kanada i Španija.

Dok se napadi nastavljaju, izraelski zvaničnici pokušavaju da prenesu poruku da je “Izrael siguran za turiste”.

Konačno, Danny Shahar, dužnosnik Ministarstva turizma Izraela, pozvao je američke aviokompanije da ponovo pokrenu letove.

Izraelski ministar turizma Haim Katz je u izjavi prije posjete SAD-u naveo da će 2024. biti godina u kojoj će turizam vjere i solidarnosti doći do izražaja.

Ukazujući na značaj američkog tržišta za izraelsku ekonomiju, Katz je naglasio da je potražnja za Izraelom iz SAD-a u turističkom smislu na vrhuncu i da treba zadržati zamah.