Nakon prošlosedmičnog pada, cijene nafte u ponedjeljak skočile više od 10 posto

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše nivoe u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 miliona barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 posto, na 60,90 dolara.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, prenosi Hina.

Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 miliona barela nafte, a izvozi oko 7 miliona barela.

Prošle sedmice cijene pale više od 2 posto

A prošle sedmice su cijene nafte pale zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija izazvati slabljenje potražnje za energentima.