Nakon 17 godina njemački dug opet ispod 60% BDP-a

0

Dug njemačkog javnog sektora mogao bi se spustiti ispod najvišeg dopuštenog nivoa u Evropskoj uniji prije kraja ove godine, izjavio je u nedjelju ministar finansija Olaf Scholz, nakon što su podaci pokazali rekordan budžetski višak u prvoj polovini godine.

Govoreći na danu otvorenih vrata u njemačkim ministarstvima, Scholz je izjavio kako bi njemački dug mogao pasti ispod 60 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prije zacrtanog roka u 2019. godini.

Smanjenju nivoa duga pomaže zdrava ekonomija, koja je u drugom tromjesečju porasla za 0,5 posto, čime je višak budžetskh prihoda u prvoj polovini godine dosegnuo rekordnu 48,1 milijardu eura, prenosi Poslovni.hr.

Podatak je potaknuo vlade drugih zemalja i lobiste da od Njemačke zatraže veća ulaganja, na što je čak i izuzetno oprezni Scholz priznao da stanje u budžetu otvara “nove mogućnosti”.

U nedjelju je njemački ministar finansija ipak ponovio da Njemačka želi ispuniti takozvane maastriške kriterije, koje u stavci javnog duga krši većina zemalja EU-a od finansijske krize 2008. godine. To znači da bi njemački dug mogao pasti još više, napominje Reuters.