Najveća naftna kompanija postala dioničko društvo, slijedi privatizacija

0

Saudijska naftna kompanija Aramco od danas je dioničko društvo, što je prvi korak ka njenoj djelimičnoj privatizaciji koja će se desiti kasnije ove godine, piše BiznisInfo.

Odluka Vlade o promjeni oblika kompanije, koja je danas objavljena, znači da će pojedinci moći biti vlasnici dionica firme koja je trenutno u 100-postotnom vlasništvu države.

Aramco, kojeg često nazivaju krunom saudijske ekonomije, je najveća naftna kompanija, a po mnogim procjenama i generalno najvrednija firma na svijetu.

S obzirom da je sada dioničko društvo, bit će imenovan odbor direktora koji će upravljati kompanijom umjesto Vlade. Naravno, Vlada će zadržati posrednu kontrolu i donositi najvažnije odluke.

Ovo je ključni korak ka privatizaciji 5 posto kompanije koja će se desiti u drugoj polovini ove godine, a u kojoj će biti sakupljeno čak 100 milijardi dolara.  

Privatizacija će se desiti kroz takozvanu inicijalnu javnu ponudu (IPO), odnosno izlazak na berzu. Kako se očekuje, ovo će biti najveća inicijalna javna ponuda ikada, i očekuje se da kompanija dostigne vrijednost od čak 2 hiljade milijardi dolara, što je 5 puta više od američkog energetskog diva Exxon Mobila.

To znači da će se prodajom samo 5 posto dionica, koliko je planirano, sakupit 100 milijardi dolara.

Inače, ova privatizacija je jedan od najvažnijih poteza u sklopu saudijskog plana da se umanji zavisnost budžetskih prihoda o nafti, odnosno da se povećaju prihodi iz drugih oblasti, kao što su turizam i tehnološki sektor.

Saudijska Arabija je izgubila milijarde dolara od sredine 2014. godine, kada je došlo do pada cijena nafte, što je dovelo do ogromnog budžetskog deficita.

Rijad sada pokušava izbalansirati budžet, tako da što više prihoda dolazi od izvora koji nemaju veze s naftom.  

Još nije odlučeno na kojoj berzi će se desiti prodaja dionica, a u opticaju su, uz saudijsku, i berze u Njujorku, Londonu, Tokiju i Hong Kongu.