Najavljeno unapređenje ekonomske saradnje BiH i Kanade

0

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković održao je prošle sedmice sastanak s trgovinskim savjetnikom Ambasade Kanade za Bosnu i Hercegovinu g. Francis Uyem.

Trgovinski odjel Ambasade Kanade nalazi se u Budimpešti, odakle nerezidentno pokriva bosansko, slovenačko i mađarsko tržište.

Tokom sastanka razmjene su informacije o aktuelnim ekonomskim odnosima dvije zemlje, te prilikama za njihovo unapređenje. Uzimajući u obzir veliku geografsku udaljenost i visoke cijene transporta, razumljive su niske vrijednosti trgovinske razmjene, što svakako ne bi trebalo biti prepreka iznalaženju drugih mogućnosti saradnje. S tim u vezi, a kao primjer dobre prakse, predloženo je organizovanje seminara na temu poslovanja s Kanadom za bh. privrednike po uzoru na prethodno uspješno realzovane seminare u drugim zemljama.

Predsjednik Vuković je ukazao na postojanje kanadskih kompanija koje već posluju u Evropskoj uniji i regionu, a koje bi mogle iskazati interes i za saradnju s bosanskohercegovačkim kompanijama. Takođe je istakao činjenicu da je Evropska unija najznačajniji trgovinski partner BiH što znači da proizvodi koji se iz BiH plasiraju na tržište EU zadovoljavaju sve neophodne standarde i kvalitet neophodan za opstanak na jednom zahtjevno tržištu kakvo je upravo i tržište EU.

  1. Uy je najavio organizovanje sastanka trgovinskih predstavnika ambasada Kanade iz regiona u okviru predstojećeg Energetskog samita koji će se održati u aprilu mjesecu naredne godine u Sarajevu, nakon čega bi se definisale dalje zajedničke aktivnosti.

Organizacija seminara na temu poslovanja sa Kanadom planirana je za oktobar mjesec 2024. godine.