Najavljeni zajednički projekti Općine Stari Grad i Grada Sarajevo

0

Nakon nedavno održanog radnog sastanka, načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Irfana Čengića i gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić u četvrtak su potpisali osam sporazuma koji obuhvataju važne projekte i aktivnosti za razvoj Starog Grada.

Jedan od ključnih trenutaka tokom susreta bilo je uručivanje građevinske dozvole za rekonstrukciju vrtića ‘Agan Bostandžić’ na Širokači.

“Uručili smo građevinsku dozvolu koja je bila neophodna da bi radovi na rekonstrukciji vrtića ‘Agan Bostandžić’ na Širokači mogli početi. Nakon niza obećanja i višemjesečnog usporavanja ponosan sam što smo, nakon deset dana, uspjeli završiti ovu fazu. Zahvaljujem gradonačelnici Benjamini Karić i Vladi Kantona Sarajevo za njihovu ulogu u realizaciji ovog značajnog projekta, čija je vrijednost oko 2 miliona KM. Ovo je izuzetan doprinos Starom Gradu, a i Općina će učestvovati u sufinansiranju projekta”, istakao je načelnik Čengić, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Načelnik Čengić i gradonačelnica Karić potpisali su niz sporazuma i dokumenata:

  • Sporazum o sufinansiranju i restauraciji kolorističke obnove fasada na području općine Stari Grad Sarajevo.
  • Sporazum o realizaciji projekta sanacija dječijeg igrališta u sklopu Mjesne zajednice Medrese.
  • Sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije vrtića Agan Bostandžić radi unaprjeđenja dječijih obrazovnih prostora.
  • Sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije tvrđave Bistrik na Trebeviću, kao bitnog dijela Astronomske observatorije Trebević, što će dodatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu.
  • Sporazum o realizaciji projekta izgradnje ZIPLINE-a na području općine Stari Grad Sarajevo, što će biti dodatna atrakcija i doprinijeti razvoju turizma.
  • Sporazum o realizaciji projekta sanacije Kasarne “Mustafa Hajrulahović Talijan” kako bi se uspostavio muzej Armije Bosne i Hercegovine, čime će se očuvati historijska baština i omogućiti pristup kulturnom naslijeđu.
  • Sporazum o realizaciji projekta izgradnje VIEWPOINT-a na području općine Stari Grad Sarajevo
  • Sporazum o realizaciji aktivnosti utvrđenih Zakonom o komunalnim taksama Kantona Sarajevo. Stari Grad Sarajevo će biti prva općina koja poštuje kantonalne zakone i uplaćuje dio prihoda Gradu Sarajevu. Ostale općine unutar Grada Sarajeva su pozvane da se pridruže potpisivanju ovog sporazuma.