Na promociji Krajišnikove knjige napadnute aktivistkinje „Moje inicijative“

0

Na promociji knjige Momčila Krajišnika, koja je večeras održana u Domu omladine u Beogradu, dogodio se incident, kada su dvije aktivistkinje “Moje inicijative” pištaljkama prekinule Krajišnikov govor, nakon čega su ih napali posjetioci promocije.

Ranije danas, aktivisti pokreta “Moja inicijativa” su na platou ispred Doma omladine Beograda razvili transparente sa natpisom “Dom zločinaca Beograda” i kroz miran protest iskazali svoje neslaganje sa tim što se promocija knjige Momčila Krajišnika, koji je osuđen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, održava u ovoj javnoj ustanovi.

Protest je počeo u 17,45 sati i tekao je mirno. Nakon petnaest minuta, na poziv članova Samostalne Demokratske Stranke Srbije, koja je organizator promocije knjige, stigla je ekipa interventne policije.

Policajci su porazgovarali sa aktivistima “Moje inicijative” i legitimisali ih.

Protest se odvijao mirno i bez incidenata, sve dok aktivisti “Moje inicijative” nisu pokušali da uđu u prostorije Doma omladine. Tada su ih na vratima zaustavili organizatori skupa koji im nisu dopuštali da uđu unutra.

Poslije kraćeg verbalnog sukoba i primjedbe aktivista da je Dom omladine javna ustanova koja se finansira od sredstava svih građana i da im niko ne može zabraniti da uđu, aktivisti su pušteni unutra, ali su već na vratima sale u kojoj se odvijala promocija zaustavljeni.

Na naredbu Andreje Mladenovića, pomoćnika gradonačelnika Beograda da “aktivisti “Moje inicijative” ne smiju da uđu u salu”, aktivisti su ostali da stoje pred vratima na kojoj je stajalo nekoliko momaka koji im nisu dopuštali da uđu.

Poslije duže rasprave sa članovima Samostalne DSS koji su “branili” ulaz u salu i selektivno propuštali posjetioce, aktivisti su se razišli, spriječeni u svojoj namjeri da prisustvuju skupu.

Ipak, dvije aktivistkinje “Moje inicijative”, uspjele su da prije protesta, neopaženo uđu u salu u kojoj se održavala promocija, objavili su srbijanski mediji.

U trenutku kada je Momčilo Krajišnik uzeo riječ, one su počele da zvižde. Tada su posjetioci promocije počeli da ih verbalno vrijeđaju i čupaju za kosu, a članovi Samostalne DSS štitili su ih do izlaska iz sale.