Na Njujorškoj berzi krenulo trgovanje fjučersima bitcoina

0

Na Vol Stritu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitcoin fjučerse, čime su investitori u kriptovalute konačno dobili ono što su tražili, izvještava američka tv stanica CNN.

Fond ProShares Bitcoin Strategy počeo je u utorak trgovanje po cijeni od 40 dolara po akciji, pod oznakom “BITO”, i završio dan s rastom od pet posto, piše Tanjug.

Ovo je prvi fond od nekoliko očekivanih ETF-ova koji se spremaju da debituju s bitcoin fjučersima na Njujorškoj berzi. VanEk, Invesko, Valkiri i Galaksi Didžital su među nekoliko investicionih kompanija koje su podnijele prijave Komisiji za papire od vrijednosti za pokretanje trgovanja bitcoin ETF-ovima, navodi CNN.

Bitcoin je ovog mjeseca zabilježio snažan rast u iščekivanju berzanskog debija fonda i zahvaljujući činjenici da ga kupuju veliki institucionalni investitori. Vrijednost ove kriptovalute se oporavila uprkos stalnim kritikama generalnog direktora investicione banke “JPMorgan Čejs” Džejmija Dajmona, koji je nedavno rekao da je bitcoin “bezvrijedan”.

Cijena bitcoina je premašila u utorak popodne 64.000 dolara, ojačcavši sa nivoa zabilježenog krajem septembra od nešto ispod 44.000 dolara, što je rast od preko 40 posto.

Bitcoin je sada udaljen za samo jedan procenat od svog istorijskog maksimuma od nešto manje od 65.000 dolara, dostignutog ranije ove godine.

“Odobrenje trgovanja ETF-ovima je prelomni trenutak za ovu industriju. Ovaj trenutak se dugo čekao, imajući u vidu da su brojni preduzetnici i firme još od 2013. tražili odobrenje od regulatora”, izjavio je predshednik Bitcoin fondacije Brok Pirs za CNN.

Prema njegovim riječima, “danas počinje era u kojoj mali investitori mogu direktno da ulažu u bitcoin putem ETF-a koji služi kao dodatna validacija za bitcoin i druge kriptovalute širom SAD i na globalnoj osnovi”.

Stručnjaci kažu da će ETF približiti bitkoin širokim masama ljudi i omogućiti prosječnom investitoru da učestvuje u trgovanju, a da pri tome ne mora sam da ga rudari.