Musk: Tesla ostaje javna kompanija

0

CEO kompanije Tesla Elon Musk objavio je u petak da će kompanija i dalje ostati u javnom vlasništvu, nekoliko sedmica nakon što je dao naslutiti da će doći do privatizacije kompanije.

Musk se sa Teslinim odborom direktora sreo u četvrtak.

“Rekao sam im da vjerujem da je bolje za kompaniju da ostane javna a oni su se složili”, napisao je Musk na blogu kompanije.

Musk je tržište iznenadio 7. avgusta svojom najavom na Twitteru da će dionice Tesle ići u prodaju po cijeni od 420 dolara, a otada je vrijednost dionice pala 20 procenata.

Musk je dodao kako se konsultovao i sa finansijskim savjetnicima iz kompanija Silver Lake, Goldman Sachs i Morgan Stanley te da “je očito da većina Tesinih trenutnih dioničara vjeruje da nam je bolje kao javnoj kompaniji”.

Iako je većina dioničara potvrdila da će “ostati sa Teslom i ako postane proivatna kompanija, u principu njihov stav je bio ‘molim vas nemojte to raditi'”, dodao je Musk.

On je dodao i kako nije očekivao da će proces privatizacije biti toliko zahtjevan te da se kompanija sada mora fokusirati na proizvodnju Modela 3 i postizanje profitabilnosti.

“Nećemo uspjeti ispuniti svoju misiju unapređenja održive energije ako ne budemo i finansijski samoodrživi”, dodao je.

Nakon saopćenja oglasio je i odbor direktora koji je pužio punu podršku Musku u vođenju kompanije i potvrdio da će svi ostati fokusirani na osiguranje uspjeha kompanije.