Mulalić: Insistiramo na saradnji sa domaćim firmama

0

Ekonomski stručnjaci apeluju na Bosance i Hercegovce da pomognu domaćoj ekonomiji tako što će kupovati proizvode koji su proizvedeni na teritoriji BiH.

Na taj način dat će značajan doprinos jačanju domaće privrede, ali i otvaranju novih radnih mjesta. Zbog toga je veoma bitna i saradnja domaćih kompanija u svim segmentima.

Mensur Mulalić, direktor cazinske firme Limometal, kaže da je saradnja domaćih kompanija motor razvoja svakog društva, jer generira lokalnu operativu.

Tako se čuvaju i proširuju radna mjesta, a to povoljno utiče i na novčane tokove u društvu, jer od te saradnje interes imaju i prateći kooperanti, proizvođači opreme i materijala koji se koriste u izgradnji, proizvođači hrane, ugostitelji itd.

– Koliko je bitno da ljudi kupuju domaće spoznali smo u vrijeme pandemije, kada je nedostatak domaćih proizvođača, u prvom redu hrane, doveo do haosa i nestašica na tržištu. Kupovinom domaćih proizvoda jača se domaća ekonomija, novac ostaje u BiH, cijeli lanac ima koristi preko većih prihoda od PDV-a, kako bi svi segmenti društva mogli nesmetano funkcionisati i postajemo kao društvo više otporni na uticaje bilo kakve prirode izvana – kaže Mulalić.

U Limometalu su odavno to shvatili i sarađuju sa brojnim domaćim kompanijama, među kojima se ističe Robot General Trading.

– Uradili smo iz domena naših radova 10 njihovih velikih trgovačkih centara. Riječ je o velikim centrima u Cazinu, Bihaću, Sanskom Mostu, Zenici, Donjem Vakufu, Prnjavoru, Banovićima, Brezi, Travniku, Novom Travniku i Hadžićima. Trenutno smo u završnoj fazi sa izvođenjem radova na njihovom objektu u Kalesiji, koji bi po planu trebao biti završen za 20 dana sa naše strane. U pripremi je također izvođenje radova na novim centrima u Dubici i Bugojnu – kaže Mulalić.