Moody’s snizio rejting Britanije zbog pritiska Brexita na ekonomiju

0

Agencija Moody’s snizila je u petak kreditni rejting Velike Britanije za jedan stepen jer smatra da su vladini planovi o sređivanju javnih finansija skrenuli s puta i da će se ekonomija naći pod pritiskom Brexita.

Samo nekoliko sati nakon što je premijerka Theresa May iznijela planove za novi odnos s Evropskom unijom, Moody’s je smanjio rejting Britanije na Aa2 s Aa1, ističući rizike koji prijete petoj po veličini svetskoj ekonomiji zbog napuštanja Unije.

Britanija je smanjila svoj budžetski deficit s oko 10 % bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini, nedugo nakon što je svjetska finansijska kriza uzdrmala tu zemlju, na 2,3 % u fiskalnoj godini koja je završila u martu.

No, Moody’s upozorava da su prognoze za javne finansije znatno oslabile jer vlada Therese May sve više dovodi u pitanje politiku štednje koju su vodili bivši premijer David Cameron i njegov ministar finansija George Osborne.
Nakon sedam godina štednje, vlada je pod pritiskom da ublaži stegu u javnim finansijama, a nedavno popuštanje u vezi plaća za policajce i radnike u zatvorima vjerovatno će se proširiti, poručio je Moody’s.

“Sveukupno, Moody’s očekuje da će potrošnja ubuduće biti znatno veća nego u okviru sadašnjih budžetskih planova vlade”, navodi se u obrazloženju agencije.

Kao rezultat toga, budžetski deficit vjerovatno će ostati na 3 do 3,5 % BDP-a u idućim godinama, veći od vladinih planova za smanjenje ispod 1 % BDP-a do 2022. godine.

To znači, smatraju analitičari Moody’sa, da je Britanija jedna od rijetkih velikih evropskih ekonomija u kojima će javni dug porasti, vjerovatno na oko 93 % BDP-a u 2019. godini.

U isto vrijeme, pritisci na budžet će rasti jer će se rast britanske ekonomije zbog Brexita usporiti na samo 1 % u idućoj godini, s 1,8 posto u 2017., poručio je Moody’s.

Na odgovor britanske vlade nije trebalo dugo čekati. Poručila je kako je kako je Moody’sova procjena uticaja Brexita na ekonomiju”zastarjela”.

Hina