Montenegro Airlines obustavlja saobraćaj

0

Montenegro Airlines od sutra obustavlja saobraćaj, saopćeno je iz te kompanije.

Usljed novonastale okolnosti koja se odnosi na odluku Vlade Crne Gore da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne avio-kompanije, i koja izrazito negativno utiče na bezbjednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, kompanija je procijenila da je u pitanju nivo rizika koji Montenegro Airlines ne može da prihvati.

“Ovim obavještavamo da od sutra, 26. 12. 2020. godine, u cjelosti obustavljamo planirani saobraćaj. Bezbjednost putnika, posade i vazduhoplova je prioritet kompanije od osnivanja pa do danas. Koliko god bi nastavak rada od par narednih dana mogao biti od pomoći našim putnicima da stignu na svoja odredišta, obavezni smo da ne odstupimo od procedura koje vazduhoplovstvo poznaje. Tokom 26 godina poslovanja Montenegro Airlines je uspio da preveze preko 10 miliona putnika bezbjedno i to je dostignuće koje niko, nikada neće moći da ospori. Tako je bilo i danas”, navode u saopćenju, prenosi Antena M.

Kako dodaju, u prilog istini, a povodom tvrdnji da kompanija Montenegro Airlines od 2016. nije vršila uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih činjenice su, kažu, da je u 2020. MA izvršio uplatu Poreskoj upravi po osnovu poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 10.813.169,72 eura.

“U veoma otežanim okolnostima MA je preduzeo sve moguće korake da smanji dugovanja po ovom osnovu i iz sopstvenih sredstava izvršio uplatu u iznosu od 813.169,72 eura za poreze i doprinose. Takođe, u periodu dok se Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva primjenjivao, pridržavajući se Zakona, izvršena je uplata za poreze i doprinose na zarade zaposlenih u iznosu od  10.000.000,00 eura. Bitno je da podsjetimo i na činjenicu da je MA do septembra 2020. godine, redovno izvršio sve uplate prema Aerodromima Crne Gore na ime pruženih usluga za obavljanje letačkih operacija tokom tog perioda 2020. Godine,” kazali su.

Dodali su da je obaveza kompanije bila da učini sve da sačuva kompaniju i njene resurse, u uslovima nezapamćene krize i odsustva primjene već donešenog Zakona.

“Uz sve probleme, uspijevali smo do sada. Na kraju, najvažnije. Hvala svim našim putnicima za godine povjerenja, putovanja i prijateljstva, i unaprijed se izvinjavamo svima kojima će ovakva odluka o radu MA, narednih dana i sedmica pričiniti probleme u organizaciji putovanja koja jesu ili planiraju da započnu”, zaključuju u saopćenju.