Mogu vas koštati raskida: Rečenice koje u vezi treba izbjegavati

0

U žaru trenutka ponekad iz usta zna izaći rečenica koju nismo planirali izgovoriti. Svi smo bar jednom u životu iskusili svađu koja je otišla u pogrešnom smjeru zbog samo jedne jedine rečenice.

Iako pažljivo biranje riječi nije prirodan instinkt u stanju bijesa, potrebno je uložiti malo napora kako biste upravljali razgovorom. Vježbanje konstruktivnije komunikacije pokazalo se kao posebno efikasan metod, a u nastavku vam otkrivamo rečenice koje u vezi treba izbjegavati:

Šta god, u redu je

Pasivna agresija je jedna od najlošijih i najotrovnijih stvari u vezi. Guranje stvari pod tepih može pomoći u trenutku, ali te potisnute misli mogu puknuti poput balona i napraviti još veću štetu.

Ovo je tvoja greška

Bez obzira da li je stvarno greška u vašem partneru ili ne, razgovor u kome se krivica stavlja na drugu osobu se nikada ne završi dobro, jer kada neko insistira da ste vi korijen problema prirodno je da krenite da se branite.

Radi šta hoćeš

Jasno da ne želite da osoba sa kojom ste radi šta hoće, jer u suprotnom do svađe ne bi ni došlo. Izgovaranjem ove rečenice zapravo možete da ih podstaknete da urade nešto što nisu ni planirali.

Ne želim sada da razgovaram o tome

Naravno da nikada nije pravo vrijeme za svađu, ali ova rečenica je ponekad može podstaknuti. Vrlo je važno da objasnite da odlaganje razgovora ne znači da vam do rješavanja određenog problema nije stalo.

Ti nikada/uvijek…

Već ste izgubili na samom početku. ‘Uvijek’ i ‘nikad’ su rijetko precizna mjerenja kojima se može lako suprotstaviti.

Ti si tako…

Otrovne rečenice poput ‘Ti si tako glup’, mogu ostaviti posljedice i izvan svađe. Čak i kada se spusti prašina suprotnoj stani će uvijek ostati u sjećanju kako su se osjećali kada ste im zaboli nož u leđa. Čak i u najtežim trenucima imajte poštovanja prema drugoj osobi.