MMF: Porasla moć institucionalnog tržišta

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da se posljednjih godina povećala moć institucionalnog tržišta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz MMF-a upozoravaju da će se moć dominantnih kompanija dodatno povećati kao rezultat talasa bankrota malih i srednjih kompanija koji je pokrenula kriza izazvana globalnom pandemijom koronavirusa (COVID-19).

MMF je objavio izvještaj pod nazivom “Rastuća moć institucionalnog tržišta” u kojem je istaknuto da će val bankrota u malim i srednjim preduzećima izazvan pandemijom COVID-19 dodatno ojačati tržišnu koncentraciju.

U izvještaju se navodi da je tržišna moć među kompanijama u razvijenim ekonomijama značajno porasla od ranih 1980-ih godina.

Ipak, navodi se da je tržišna snaga koncentrisana među malom grupom kompanija što je dovelo i do pada poslovne dinamike.

“Moć institucionalnog tržišta povećala se posljednjih godina i vjerovatno će se dodatno povećati kao rezultat vala bankrota koji je izazvala pandemija, ali razlozi i implikacije tog rasta još uvijek nisu u potpunosti jasni”, stoji u izvještaju.

U izvještaju se još navodi da je porast snage institucionalnog tržišta u sektorima tehnologije i farmacije bio još značajniji.